майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Директорът на „Пирогов“ сменен още миналия понеделник
България Важно Здраве Политика

Директорът на „Пирогов“ сменен още миналия понеделник

Смяната на директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров все още не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на БНТ. Справка в регистъра обаче показва, че решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ е взето още миналия понеделник – на 27 октомври. С друго решение Хинков назначава на мястото на Димитров лицево-челюстният хирург Константин Димов. С акт на Съвета на директорите на лечебното заведение Димов е определен за изпълнителен директор на спешната болница.

Ден след решението за смяна на шефа на болницата за спешна медицина – на 28 ноември, Хинков обяви пред журналисти, че одит, направен от звеното в министерството е показал финансови нарушения в „Пирогов“. Тогава министърът, каза, че очаква прокурорски проверки. На въпрос ще смени ли ръководството на „Пирогов“, Хинков отговаря: „Изглежда, не!“. Министърът определи състоянието на болницата , като „плачевно“ и коментира, че „Пирогов“ е в лошо финансово състояние. Тогава от пресцентъра на МЗ не предоставиха на БНТ информация за състоянието на болницата. В писмен отговор обясниха: „В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е извършена проверка, както от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и от Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването. Докладът на „Вътрешен одит“ от 134 стр. е предоставен на министъра на здравеопазването. В него са констатирани нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки. В резултат на това са сезирани Прокуратурата, Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция. След приключване на проверките от компетентните органи, ще бъде взето решение за последващи действия”. Отново на 28 ноември стана ясно, че на 27 ноември, когато е разписано освобождаването му, шефът на „Пирогов“ е изпратил сигнал до председателя на Народното събрание.

Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на „Пирогов“, които сега заемат ръководни постове в Министерство на здравеопазването, оказват натиск към него и болницата. Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов заподозря политически апетити към болницата. Той поиска независим орган да потвърди констатациите от одита, защото звеното е подчинено на здравния министър и е възможно натискът, от който се оплаква шефа на „Пирогов“, да е оказан и върху звеното. А в официална позиция от „Пирогов“ обясниха, че дълговете на болницата са стопени и тя дори е на печалба. Не коментираха резултатите от одита, защото не били официално запознати с тях. Днес от „Пирогов“ съобщиха, че все още не са получили официално решението за освобождаване на изпълнителния директор и Валентин Димитров изпълнява задълженията си.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...