Новини от Пловдив » България » Здравната комисия: Министърът да отмени решението си за освобождаване на шефа на „Пирогов“
България Важно Здраве Политика

Здравната комисия: Министърът да отмени решението си за освобождаване на шефа на „Пирогов“

Кадър: NOVA

Здравната комисия в парламента реши, че ресорният министър трябва да отмени решението си за освобождаване на директора на „Пирогов”, докато прокуратурата не се произнесе. Решението обаче остава в ръцете на Христо Хинков, предаде NOVA.

Министърът уточни, че резултатите от външните проверки ще дадат отговор дали Димитров е в нарушение и дали той е направил грешна преценка.

Преди това депутатите от Здравната комисия в парламента се събраха на заседание, за да изслушат настоящия директор на „Пирогов” Валентин Димитров и здравния министър Христо Хинков. Поводът – скандалите около болницата и обвиненията за финансови нарушения.

Аз мога да си подам оставката, но за мен в отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на „Пирогов”. Когато някой има забележки към някой човек и неговата дейност, той го извиква, седя се, говори се. Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов”. Налага ми се да звъня на моите възрастни родители – баща ми е на 90 години, майка ми на 85, за да обяснявам, че синът им не е крадец”, каза пред депутатите Валентин Димитров.

„Този одит съдържа данни за дейности, извършени от изпълнителния директор на „Пирогов”. Тук основният мотив е за неспазване на Закона за обществените поръчки. За състоянието на „Пирогов” разбирам – това е проблем на всички големи болници. Одитният доклад е въз основа на фирма за кетъринг, която е сигнализирала МЗ”, каза здравният министър Христо Хинков и допълни, че основният акцент са нарушенията в Закона за обществени поръчки.

В отговор бившият здравен министър Костадин Ангелов попитаq ако болницата не разполага с определено медицинско изделие, а дойде спешен пациент, дали трябва да го оставят на операционната маса и да започнат процедура по ЗОП. Хинков каза, че „Пирогов” има сключен договор с банка за 34 млн. лева с 24 месеца гратисен период. „Този кредит занулява всички предишни задължения към различни кредитори. Важно е да се подчертае, че след гратисния период дружеството трябва да плаща по 251 000 лева месечно”, обясни министърът.

„Болница „Пирогов” генерира загуба от лечението на деца, стана ясно от изслушването на директора на болницата в Здравна комисия. Държавата покрива около 20% от дейността на две клинични пътеки за деца, останалите пари се генерират от останалата дейност на болницата, поясни той.

Стана ясно, че в момента в „Пирогов” тече проверка на прокуратурата. Тя обаче не разглежда дейността на директора, а тази на представители на Здравното министерство в болницата. Освен членовете на Комисията, присъстваха и голяма част от депутатите. На изслушването присъства почти цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС и представители на „Има такъв народ”.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...