майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » ЕЦТП: Възмутително, почти оправдаха убиеца на кръговото в Шумен
България Важно Инциденти Мнения Съд и Прокуратура Транспорт

ЕЦТП: Възмутително, почти оправдаха убиеца на кръговото в Шумен

Как удобно съд си намери оправдание за почти оправдание година след убийството на Светомира в Шумен

Преди повече от година екип от експерти на Европейския център за транспортни политики извърши инспекция на т.нар. кръгово кръстовище в Шумен, на което на 28 септември 2022 година 18-годишният (към момента на инцидента) Жечко Кюркчиев с превишена скорост помете автомобила на 22-годишната Светомира Станчева. Момичето загина, а неговата спътница бе ранена.

Инспекцията бе осъществена по молба на близките на жертвата и след нея бе изготвен доклад с конкретни факти и препоръки за нуждата от корекция в конструкцията на кръговото бул. „Симеон Велики“ и изхода от магазин „Практикер“.

След публикуването на доклада ние посочвахме нееднократно, че коригирането трябва да стане веднага. Защото мястото е опасно по принцип, не само заради конкретния тежък инцидент.
Точно по същия начин настоявахме, че експертният ни доклад по никакъв начин не оправдава водача, чиито нарушения са също толкова очевидни, както и нелепия вид на т.нар. кръгово.

Фактите са ясни: Млад и неопитен шофьор, каращ с превишена скорост мощен автомобил, неспазващ правилата за движение. В допълнение – положителна проба за наркотици.
Е, допълнителен детайл е, че впоследствие пробата се оказа отрицателна, а автомобилът на извършителя мистериозно и удобно изгоря, докато бе на паркинг на МВР и по този начин голяма част от доказателствата изчезнаха.

В крайна сметка преди дни Варненският апелативен съд постави условна присъда за Кюркчиев, като изпълнението й се отлага с 5 години.
Проблемите около това решение са твърде много. Като се започне от това, че фактите в доклада на ЕЦТП бяха потвърдени и от Окръжна прокуратура в Шумен, и от Държавната агенция за безопасност на движението, и се продължи с това, че Кюркчиев е карал със 103 км в час при ограничение от 50 км в час, а също, че е отнел предимството на автомобила на Светомира, който видно и от записите вече е бил навлязъл в т.нар. кръгово.
„Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си“, каза Кюркчиев пред Окръжния съд в Шумен през юни тази година, който отсъди 3,4 години затвор при първоначален общ режим за виновника.

ЕЦТП е силно възмутен и в недоумение от решението на Варненския апелативен съд и се надява,  че Темида няма да остане със силно затворени очи пред очевидните факти за станалото. Защото е недостойно един съд да намира като най-главен аргумент за оправдание експертен доклад за дефицит в инфраструктурата, вместо да прецени трезво, че извършителят е бил добре запознат с мястото, както и, че е могъл абсолютно съзнателно да предприеме правилните действия и най-вече да спазва правилата за движение.
Госпожи и господа от Темида, един от големите въпроси, които си задаваме в ЕЦТП, е дали ако на мястото на Светомира беше вашето дете или на ваш близък, щяхте с такава лекота да постановите условната присъда.
Защото няма съмнение, че и Светомира би искала да е до семейството си, както и десетките жертви на подобни инциденти, които все още очакват адекватно правосъдие.
На всички тях отново поднасяме дълбоки съболезнования и заедно с тях се надяваме на адекватно правосъдие.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...