майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » СЗО призова за прекратяване на огъня в Ивицата Газа
Важно Свят

СЗО призова за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Здравната система в Газа е на колене и не може да си позволи да загуби нито една линейка или болнично легло, предупреди Световната здравна организация (СЗО) и призова за незабавно прекратяване на огъня, предаде АФП.

„Ситуацията става все по-ужасна с всеки изминал ден. Буквално отвъд въображението“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в Женева. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) каза, че само 14 от 36-те болници в Ивицата Газа все още функционират.

„Намерихме се на етап, където деца и хора, се молят прес сълзи за вода, дори най-обикновените консумативи, най-основните консумативи, вече не са достъпни“, каза Линдмайер.

“Понастоящем наличността на вода в Газа се оценява на един или два литра прясна вода на ден, за всякакви нужди, не само за пиене. Жителите започнаха да режат телефонни стълбове, за да си набавят малко дърва за отопление или може би за готвене, ако успеят да намерят достатъчно „, добави той.

„Цивилизацията е на ръба на колапса“, предупреди Линдмайер.

Според него един конвой е трябвало да достави медицински материали в арабската болница „Ал-Ахли“ в град Газа и да евакуира дванадесет пациенти на юг. „Тази сутрин бяхме информирани, че тази мисия трябва да бъде преустановена поради ситуацията със сигурността“, добави говорителят.

„Здравните работници в Ивицата Газа не разполагат с достатъчно вода и храна, за да продължат работата си, заяви той. „Пациентите кървят на земята, а травматологичните отделения приличат на бойни полета. Тази жестокост трябва да спре. Имаме нужда от прекратяване на огъня и то веднага“, каза още той.

Голяма част от Ивицата Газа се е превърнала в поле от руини. По данни на ООН 80 % от населението е разселено, страда от недостиг на вода, гориво, храна и лекарства, както и от риск от заразни болести.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...