майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Инфлацията в Русия се увеличава до 7,5 на сто през ноември
Важно Свят

Инфлацията в Русия се увеличава до 7,5 на сто през ноември

Инфлацията в Русия се е ускорила през ноември, показват най-новите данни на руската статистика. Повишението на цените засилва очакванията, че Централната банка на Русия (РЦБ) ще повиши водещата си лихва на заседанието си на 15 декември, предаде Ройтерс. Централната банка в Москва вече повиши лихвените проценти до 15 на сто. Това става в условията на слаба рубла, затегнат пазар на труда и силно потребителско търсене.

Повечето анализатори очакват руската централна банка да повиши водещата си лихва до 16 на сто на заседанието си по паричната си политика през идната седмица. Високите лихви са част от икономически предизвикателства, пред които е изправен руският президент Владимир Путин. Днес той обяви, че ще се кандидатира отново за президентския пост на изборите през 2024 г.

Нито едно от предизвикателствата в икономическата сфера не изглежда непреодолимо за Кремъл, тъй като управляващите в Русия успяват да заобиколят ценовите ограничения при продажбата на руски петрол, наложени от Запада. Това спомага за възстановяването на икономиката растеж на страната, посочва Ройтерс. През ноември годишният темп на покачване на потребителските цени в Русия е 7,48 на сто, докато през октомври е 6,69 на сто. Данните за ноември са малко под оценките на анализаторите, предвиждащи инфлация от 7,6 на сто.

Годишната инфлация вероятно ще надхвърли очакванията на Руската централна банка в края на годината и ще бъде в диапазона 7 – 7,5 на сто, което е доста над заложената цел от 4 на сто. На месечна база индексът на потребителските цени в Русия се е повишил с 1,11 на сто през ноември, след като през октомври достига 0,83 на сто. Това е най-значителният месечен ръст на инфлацията в страната от април 2022 г.

Домакинствата в Русия редовно посочват повишаването на цените като основен проблем. Поскъпването понижава стандарта на живот в цялата страна, отбелязва Ройтерс./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...