майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Млади специалисти се учиха от водещи УНГ лекари, начело с проф. д-р Карен Джамбазов
Важно Здраве Пловдив Пловдив Важно

Млади специалисти се учиха от водещи УНГ лекари, начело с проф. д-р Карен Джамбазов

  • Прецизни техники демонстрираха на специализирани курсове в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и Катедрата по анатомия, хистология и ембриология на Медицинския университет

Три курса за развитие на практическите умения в ринологията и отологията се проведоха тази седмица в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология на Медицинския университет Пловдив.

Ръководител на специализираното обучение бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, ръководител на Катедра по УНГ болести към Медицинския университет – Пловдив, Председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и Главен координатор на Експертния съвет по УНГ болести към
Министерството на здравеопазването.

Обучението започна с микроскопска дисекция на темпорални кости върху кадавър, под наставничеството на доц. д-р Петър Руев, д.м, член на управителния съвет на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора. Вторият курс бе с насоченост към ендоскопската дисекция на нос, околоносни кухини и слъзни пътища върху кадавър. Наставници на младите специалисти бяха проф. Д-р Карен Джамбазов д.м.,и доц. д-р Христо Златанов от ВМА София, а проф. д-р Стефан Сивков, д.м. ръководител Секция по Анатомия към катедрата по Анатомия, хистология и ембриология към МУ Пловдив ги запозна с клиничната анатомия на носа и околоносните кухини.

Обучението продължи с двудневен курс на 4 и 5 декември, включващ „хирургия на живо“. Оперирани бяха от проф. д-р Карен Джамбазов, пациентка с хроничен двустранен пансинуит, мъж с доброкачествено образувание на синусите, вследствие, на който е бил със затруднено дишане, намалено обоняние и главоболие, жена с възпаление на слъзните пътища и 79-годишна пациентка с изтичане на гръбначно-мозъчна течност от носа.

Участниците имаха възможност да наблюдават в реално време целите операции от опе „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив на бул. „Пещерско шосе“ 66. Благодарение на любезното съдействие на проф. д-р Стефан Сивков, младите специалисти имаха възможност да работят с кадаври, дарени на катедрата с образователна цел. Съхранението и предварителната обработка на материала са извършени в Отделението по съдебна медицина под ръководството на доц. д-р Павел Тимонов.

По време на обучението последно поколение медицинска техника представиха фирмите „Медтроник България“ ЕООД, „Карл Щорц Ендоскопия България“ ЕООД и „Софарма Трейдинг“ – официален дистрибутор на „Карл Цайс“.

В курса лекции изнесоха 12 специалисти от страната и чужбина. Лектори и модератори бяха проф. д-р Стефан Сивков, проф. д-р Николета Трайкова, доц. д-р Христо Златанов, д-р Димитър Чаталбашев, проф. д-р Диляна Вичева, д-р Александрина Топалова, проф. д-р Румен Бенчев, доц. д-р Петър Руев. Международни лекторите бяха проф. д-р Алберто Шрайбер от университетскатаболница в Бреша, Италия и проф. д-р Йоанис Константинидис от университета в Солун.

Този тип курсове представляват несъмнено изключително полезна и ценна възможност за младите лекари, като им осигуряват непосредствен контакт с прецизни техники и модерна апаратура в сферата на ушно-носно-гърлените болести и хирургия на глава и шия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...