майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Разпознават ли се животните в огледалото? Ето какво казва изследване
Важно Суматоха

Разпознават ли се животните в огледалото? Ето какво казва изследване

Учените са тествали кои видове разпознават отражението си няколко пъти, започвайки с изследване върху шимпанзета, публикувано през 70-те години на миналия век. Изследвани са признаци на самосъзнание пред огледало при различни животни.

Малцина осъзнават, че гледат себе си, много от тях не го правят. Други проявиха странно поведение, пише „Лайв сайънс“.

Тези смесени резултати накараха учените да обсъждат полезността на тестовете и как те помагат на учените да разберат когнитивните способности на животните.

„Много животни се провалят на теста“, каза Франс Де Ваал, учен от университета Емори. Де Ваал извърши тестове за самосъзнание на маймуни капуцини, които се провалиха: „Те трябва сами да изследват визуалния знак пред огледалото, без никакво обучение или награда. Трябва да е спонтанно. Повечето твърдения в литературата не отговарят на това описание.“

При тестове с шимпанзета през 70-те години четири маймуни бяха анестезирани и лицата им бяха намазани с червена боя. Когато се събудиха, те разгледаха зоната, маркирана в огледалото, което показваше, че осъзнават, че гледат себе си.

Сега огледалният тест се счита за най-убедителното доказателство за рефлективно самосъзнание. Други човекоподобни маймуни също преминаха теста. Орангутаните се разпознаха и дори идентифицираха белези по телата си в проучване от 1973 г.

В проучване от 1994 г. бонобо маймуни изследват части от тялото си, които иначе не могат да се видят с помощта на огледало. Резултатите при горилите обаче не са от най-убедителните. Маймуните обикновено виждат своите отражения като друго животно – въпреки че серия от противоречиви проучвания показват, че някои видове могат да бъдат идентифицирани след по-големи режими на обучение.

Това важи и за други животни, което поставя под съмнение последиците от това изследване. „Обучението обръща ли резултатите в огледалния тест за видовете, които го изискват“, пита Елън О’Донахю, психолог от Кардифския университет в Обединеното кралство. Критиците на тестовете, които използват обучение, предполагат, че подобно научено поведение не е надеждно доказателство за самосъзнанието на животните.

Единственият друг сухоземен бозайник, издържал убедително теста, беше азиатският слон в зоопарка в Бронкс. Изследвания с делфини показват, че те могат да разпознават собствените си отражения. Проучване от 1995 г., което използва видео вместо огледало, и проучване от 2001 г., което използва огледало, показват, че делфините използват силите си, за да изследват телата си.

През 2008 г. учени, изучаващи евразийските свраки, откриха първите доказателства, че небозайниците са способни да се саморазпознават в огледалото. Гълъбите също издържаха теста. През 2022 г. дивите пингвини Адели също показаха признаци на самосъзнание, въпреки че не реагираха на цветни шалове, поставени около вратовете им./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...