Новини от Пловдив » Важно » Хасковлия с трансплантирани сърце и бъбрек се изкачи на най-високия връх в Африка
Важно Истории Посоки Регион Свят Случка на деня Туризъм Хасково

Хасковлия с трансплантирани сърце и бъбрек се изкачи на най-високия връх в Африка

Снимка: Георги Пеев, фейсбук

Хасковлията Георги Пеев стана първият с трансплантирани сърце и бъбрек, изкачи на най-високия връх в Африка – Ухуру (5895 метра), в планината Килиманджаро, Танзания.

47-годишният Пеев стъпи на най-високата точка на Черния континент в 6,36 часа в четвъртък с още трима българи. Всички се чувстват добре, съобщи Георги в социалната мрежа.

Снимка: Георги Пеев, фейсбук

„Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград“, написа още световният шампион по плуване от първенството за атлети с трансплантации в Пърт, Австралия.

За поредното предизвикателство и покорен връх с каузата „Да за Живот!“ Георги Пеев пое на 1 декември. През 2019 г. той изкачи най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала, с цел популяризиране на донорството. През 2021 г. се включи заедно с други трансплантирани българи в супермаратона „Витоша 100 км“. И през изминалото лято в подкрепа на каузата си изкачи отново Мусала, както и върховете Вихрен, Ботев и Голям Перелик.

Снимка: Георги Пеев, фейсбук

„Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, пише още Георги Пеев, който се прибира в България утре следобед.

Сърдечната трансплантация на Георги Пеев бе на 24 август 2013 г.- рожденият ден на сина му Калоян, в столичната УМБАЛ „Св. Екатерина“. На 19 февруари 2015 г., в УМБАЛ „Александровска“, бе бъбречната му трансплантация, като донор е майка му Таня.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...