майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » 200 находки на Лютица откриха археолозите
Важно Маршрути Посоки Регион Хасково

200 находки на Лютица откриха археолозите

Снимка: XNEWS.bg

Последният археологически сезон на Лютица по нищо не отстъпва на предходни проучвания, като само в рамките на 15 дни са събрани близо 200 находки, от които около 60 монети, коментират от екипа. Между тях са и десетки торнезета, половин вазиликони, както и монета с изображение на Св. Димитър. От археологическия екип припомнят, че това е третата подобна монета, открита на Лютица. За нея все още не е изяснено къде е била сечена и от чие име, съобщава XNEWS.bg.

Друг интересен паметник, представящ християнската култура, е сребърен пръстен с надпис. Неговата изработка и употреба също се обвързват с обитателите на откритата къща. Съдове и обгорели плочи от покрива разказват за фаталния им край. Следите от опожаряване и състоянието на фундаментите ясно очертават палежа, с които приключва животът на тази постройка през втората половина на ХІV век.

Снимка: XNEWS.bg

През ноември т.г. бяха проведени редовни археологически проучвания в „Средновековен град Лютица“ по проект на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките. Дейностите са реализирани с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Национален исторически музей и Общински исторически музей-Ивайловград. Проектът бе ориентиран към изследване на градската среда през ХІV век, като за целта се разшири обхватът на проучвания терен в източна посока от откритите през 2022 година сграда тип “Трула“ и втора самостоятелностояща готварска пещ. Тези структури бяха идентифицирани от археолозите, като търговски съоръжения с готварски функции. И двете пещи са датирани от последното десетилетие на ХІІІ век и са продължили да предлагат своята продукция до средата или последната четвърт на ХІV век. Сградите тип „Трула“ днес са част от световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО и са гордостта на италианския град Алберобело.

Снимка: XNEWS.bg

Тази година бе разкрита друга сграда с трапецовиден план в непосредствена близост до готварските пещи. Тя представлява жилищна постройка с проход от запад и вкопан в насипа източен зид. Постройката е разполагала с навес и плочник, който е бил в пряка комуникация с трулата и пещта. Тази къща и днес открива своите преки аналогии в близките и далечни села на Родопа планина. Разположеното само на 5 км село Кобилино и сега пленява със средновековната си архитектура. В същия стил и чрез зидария от камък на кал новоразкритата къща показва архитектурните похвати от ХІV век.

Голямото количество луксозни трапезни блюда, кани и стомни, както и множеството едри съдове за съхранение от своя страна засвидетелстват бита на домакинството, обитавало тази къща, вероятно и след попадането на Източни Родопи в територията на османците. За християнската принадлежност на местното население като доказателство през годините са откривани десетки лични кръстове-медальони.

Интересен факт, е че на Лютица се намират силно орязани торнезета, върху които е запазено изображението на кръст и храм. Това са монети на латинските управители на Балканите от ХІV век, но на които чрез изрязване на най-външния кръг на монетата е заличен емитата на конкретното монетосечене.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...