майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Брестовица » Излизането на прокуратурата от съдебната власт не било на дневен ред
Брестовица Важно Коментари Мнения Политика Съд и Прокуратура

Излизането на прокуратурата от съдебната власт не било на дневен ред

Надежда Йорданова

Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт. Този въпрос не стои на дневен ред. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър и депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя коментира темата за съдебната реформа. „По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане“, подчерта народният представител.

По думите й, функциите на прокурорите са много различни от тези на съдиите и трябва по определени въпроси да има различие между тях. Йорданова поясни, че това не означава, че прокуратурата се премества повече към изпълнителната власт. Според нея, това е гарант за повече прозрачност и повече обществен контрол.

Тя определи като голямо предизвикателство обществената квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет. Според нея, тази квота трябва да е обществена и чрез нея да не се прокарва политическо влияние в съдебната система. Обществената квота ще включва професионалисти с дълъг стаж и добро обществено реноме. Те трябва да са независими и партийно неутрални. „Това ще се запише в Конституцията“, добави Йорданова.

Депутатът от ПП-ДБ не се притеснява, че някой може да сезира Конституционният съд заради промените в Основния закон. Тя посочи, че би било добре измененията да минат през теста на КС, за да сме спокойни, че те отговарят на конституционния стандарт.

„Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде решен, за да преминем към следващите стъпки на законодателно ниво, гарантиращи истински бърз и справедлив процес в България“, каза още тя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...