Новини от Пловдив » Важно » Георги Свиленски пострада при сблъсък край Паметника на Съветската армия
България Важно Политика

Георги Свиленски пострада при сблъсък край Паметника на Съветската армия

Георги Свиленски

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пострада при опит да премине загражденията, издигнати около паметника на Съветската армия в София.

При инцидента Свиленски е бил в компанията на няколко народни представители от различни партии, разказа той. По думите му служител на областната администрация е съборил ограда върху него, която срязала ръката му.

Свиленски ще заведе частен иск срещу служителя на областната управа, който заемал поста директор на дирекция.

„Дойдохме с колеги народни представители при Паметника на Съветската армия, бяхме информирани, че започват някакви действия. Зам.-областният управител беше от вътрешната страна на оградата, ние бяхме от външната. Полицията ни оказа съдействие да влезем до оградата. През входа зам.-областният управител каза, че нямаме право да влизаме и само той има достъп“,  разказа пред журналисти депутатът от БСП, след като ръката му пострада и отиде в болница по-рано през деня.

„Говорейки си с него на полуотворена преграда, негов служител – засилвайки се от 3-4 метра, се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен. Нарани ми ръката, не е сериозна травмата – лека телесна повреда. Подал съм жалби в полицията, извадил съм медицинско и оттук нататък този човек, който за мен засега е неизвестен, ще си понесе съответната отговорност“, обясни Свиленски.

По думите му по-тежък е проблемът как може един държавен служител да постъпва по този начин в центъра на София.

„Да се хвърля като лумпен – ето такъв човек работи в Областната управа. Доколкото разбирам е директор на дирекция. Полицията отказаха да ни предоставят името му, тъй като по закон нямат право“, коментира още депутатът от БСП.

„Човек от областната управа е бутнал оградата умишлено и силово върху Георги Свиленски и сега той е с разрязана ръка“, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя нарече случилото се абсурдно и недопустимо.

„Всеки един паметник е частица от историята на България. Разрушавайки паметници, рушите историята на България“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че са „за“ това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била.

„Обръщам се към ГЕРБ-СДС и към ПП-ДБ, защото в момента областният управител е техен, мнозинството в София е тяхно – това са органите, които предприеха тези стъпки за премахване на част от историята на България: „Спрете!“, призова Корнелия Нинова.

Около паметника има засилено полицейско присъствие. Сложени са заграждения, зад които не може да се преминава. Столичани отново са на два лагера – „против“ и „за“ демонтажа му./ПловдивПрес

Още новини по темата

Захарова за Паметника на Съветската армия: Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка

Демонтират част от фигурите на Паметника на Съветската армия СНИМКИ

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...