Новини от Пловдив » България » България » Демонтират част от фигурите на Паметника на Съветската армия СНИМКИ
България Важно Кадър на деня

Демонтират част от фигурите на Паметника на Съветската армия СНИМКИ

Започва премахването на фигурите на Паметника на Съветската армия в София. На мястото пристигна кран, а от рано сутринта в района има засилено полицейско присъствие и жандармерия.

Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, защото е опасен.

Предприетите от областната управа на София действия по преместването на Паметника на Съветската армия след като експертно становище установи, че той е опасен за гражданите, за да се случи реставрацията първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен“, каза Вяра Тодева.

Тя допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани. След направената експертиза, резултатите са показали, че през времето са се получили сериозни пукнатини по фигурите.

„Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала“, обясни скулпторът Марин Марков.

Днес стартират първите стъпки като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. Планира се възлагането на обществена поръчка за самата реставрация и след това те ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...