Новини от Пловдив » Важно » Последното хранене на един тиранозавър бяха две малки динозавърчета
Важно Суматоха

Последното хранене на един тиранозавър бяха две малки динозавърчета

Останките на две бебета динозаври бяха открити във вкаменелост на тиранозавър на 75 милиона години, което хвърля нова светлина върху променящата се диета на древните хищници.

Според изследване, публикувано в списание Science Advances, задните крайници на малките птицеподобни динозаври са открити в гърдите на млад горгозавър, близък роднина на тиранозавър рекс.

Учените, които стоят зад изследването, казват, че откритието предполага, че младите горгозаври са плячкали на малки, млади динозаври, докато предишни фосилни доказателства предполагат, че възрастните горгозаври са нападали и яли големи динозаври, които са живели на стада.

Д-р Дарла Зеленитски, един от водещите учени в изследването, каза пред BBC, че откритието е „солидно доказателство, че тиранозаврите са променили драстично диетата си по време на растежа си“.

„Сега знаем, че тези млади тиранозаври са ловували малки, млади динозаври. „Тези млади, незрели тиранозаври вероятно не са били готови да атакуват групи динозаври, където възрастните са тежали хиляди килограми“, каза тя.

Фосилът първоначално е открит в пустите земи на Алберта през 2009 г., но е бил заровен в скала и са били необходими няколко години, за да бъде готов за изследване./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...