Новини от Пловдив » Важно » Казахстан-България: Пловдив става икономически, образователен, научен и културен център на двете страни
Бизнес България Важно Градът Култура Образование Пловдив Пловдив Важно

Казахстан-България: Пловдив става икономически, образователен, научен и културен център на двете страни

Република Казахстан от днес има почетно консулство в Пловдив.

Консулският окръг обхваща територията на областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч. Мандат на почетен консул получи инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона – най-големият индустриален проект в Източна Европа. Официалната екзекватура му бе връчена от Н.Пр. Виктор Темирбаев – извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан, по време на среща с кмета на Пловдив Костадин Димитров.

Да бъде завършено побратимяването между градовете Шимкент и Пловдив се споразумяха кметът и висшият дипломат. Общинският съвет на Пловдив преди няколко години прие решение, с което одобри сключването на споразумение между двата града, но процесът все още не е финализиран. Посланикът изтъкна, че на междуправителствено ниво се водят разговори за откриване на въздушна линия Казахстан-България и според него добрият вариант са полети Пловдив – Шимкент, защото този град е „дом“ на една от големите казахстански авиокомпании.

Преди тържественото откриване на Почетното консулство на Република Казахстан Н.Пр. Виктор Темирбаев разговаря и с представители на ръководствата на 7 висши учебни заведения от града под тепетата. Домакин на работната среща бе Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. В обръщението си ректорът на ПУ проф. д-р Румен Младенов изрази дълбокото си удовлетворение от избора на инж. Панчев за почетен консул на Република Казахстан, подчерта и значимостта на тази среща за развитието на културно-образователните връзки и техния принос в задълбочаването на българо-казахстанския диалог с акцент върху мястото на гр. Пловдив в него.

Негово превъзходителство Темирбаев запозна аудиторията с възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на хуманитарното направление, като представи детайли за конкретни области на академичен обмен и съвместна научноизследователска дейност в различни сфери на образованието, науката, културата и икономиката. Уточнени бяха приоритетните параметри на съвместна работа с всички пловдивски висши училища, в основата на които трябва да бъде системният подход. Посланикът покани пловдивските висши учебни заведения да участват в началото на март 2024 г. в международно изложение на университетите в Казахстан.


Почетният консул на Република Казахстан инж. Пламен Панчев, заяви категоричната си подкрепа и готовността си за съдействие в обединените усилия на пловдивската академична общност за многоаспектно сътрудничество с оглед на специфичната експертиза и потенциала на отделните висши учебни заведения, с които той и неговият екип е в дългогодишно партньорство. Позиция по коментираните теми изразиха и доц. д-р Борян Янев (ПУ), проф. д-р Владислав Попов (АУ), проф. д-р Въльо Николов (ТУ- филиал в Пловдив), проф. д-р Цветанка Коловска (АМТИИ), доц. д-р Мария Душкова (УХТ), проф. д.н. инж. Георги Георгиев (ВУАРР), г-жа Величка Димова (ВУСИ ) и Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. В срещата участваха и Даурен Рахметов – първи секретар на посолството на Република Казахстан в България и г-н Мейрам Айтжанов – втори секретар на посолството.

Всички единодушно се съгласиха, че в Пловдив трябва да се формира икономически, образователен, научен и културен център на двете страни.

Тази идея бе подкрепена и Областният управител на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, който заедно с Н.Пр. Виктор Темирбаев и инж. Пламен Панчев официално откри офиса на почетното консулство в Пловдив. В тържествената церемония взеха участие почетни консули на различни държави и представители на местния бизнес. Ще направим Казахстан нашия силен азиатски партньор, обеща инж. Панчев и добави, че има голям потенциал за съвместни инвестиции – както на казахстански фирми в България, така и на български в Казахстан.

Посещението на Н. Пр. Виктор Темирбаев в Пловдив е само ден преди честването на независимостта на Казахстан. България е една от първите признали я страни.

Почетното консулство на Република Казахстан е в бизнес център „Hebros Quarter“ на адрес: Пловдив, бул. „Марица“ 154.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...