Новини от Пловдив » България » Бомбата срещу Гешев била около 2,5 кг, проверяват и инсценировка
България Важно Крими Посоки Съд и Прокуратура

Бомбата срещу Гешев била около 2,5 кг, проверяват и инсценировка

Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това обяви пред БНР заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Комплексната химическа и взривотехническа експертиза е изготвена на 8 декември от 6 вещи лица след проведени експериментални взривове и множество изследвания.

„След изготвянето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ.

На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.“, заяви Христо Кръстев.
Допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устойство.

Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев. Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

По казуса с убийството на Алексей Петров прокуратурата се е обърнала за помощ към ФБР, тъй като отключването на телефона на Петров е затруднило нашите експерти, каза пред БНР градският прокурор на София Илияна Кирилова.

„Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне“, посочи тя.
По думите й и по този случай се работи по всички версии./ПП

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...