Новини от Пловдив » България » Уволнени директори сезираха за липсата на 5 автомобила и други нарушения в „Ел Би Булгарикум“
България Важно Общество

Уволнени директори сезираха за липсата на 5 автомобила и други нарушения в „Ел Би Булгарикум“

  • Най-фрапиращото е, че са поръчани 5 коли за 1 020 000 лв. с ДДС, които не са доставени въпреки изтеклия договор, твърдят Любомир Черногорски и Даниела Христова

Наскоро уволнени директори от държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ ЕАД обявиха, че в дружеството се случват тежки нарушения и трябва да влезе прокуратурата да провери дейността на изпълнителния директор Ивайло Лилов. Сигнали вече са подадени до органите на МВР, прокуратурата и до съда за неправомерни освобождения на четири директора – административен, търговски, финансов и оперативен. Това съобщиха на пресконференция в БТА двама от уволнените на ръководни длъжности – бившият административен директор Любомир Черногорски и бившият търговски директор Даниела Христова, които са и синдикални лидери в предприятието от КНСБ.

„Най-фрапиращото е, че са поръчани 5 автомобила за 1 020 000 лв. с ДДС, които не са доставени въпреки изтеклия договор. „Стойността им е завишена и е много над пазарните цени, което е спорно, защото никъде няма разписани конкретни технически характеристики за нужните на фирмата“, каза Черногорски. Става въпрос за покупката на 3 специализирани и 2 леки коли, които е трябвало да дойдат до края на август. „И до днес не са доставени, а цялата сума е платена авансово от „Ел Би Булгарикум“, като никой не търси отговорност и неустойки. Това е безстопанственост“, смята Любомир Черногорски. Той попита какво налага закупуването на 2 леки автомобила от най- висок клас на съответната марка и най – високо ниво на оборудване, а не поне още 1 специализиран автомобил от каквато необходимост има дружеството, предвид амортизираният специализиран автопарк. Освен това договорът е сключен със 100% авансово плащане, без предоставяне на банкова гаранция за аванса, както и гаранция за добро изпълнение.

Липсва досие на проведената процедура – задание въз основа, на което би следвало да са получени оферти или поне аз не намерих такова, както и при поискване от юриста на дружеството не ми бе предоставено, подчерта Черногорски. Освен това избраният доставчик не е официалният представител на марката автомобили, а е дилър. Материалите вече са предадени на прокуратурата.

Със ситуацията са запознати още Иван Зангочев, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК), и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Освен това има ключова взаимовръзка между настоящия директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов и бившият такъв, назначен по време на служебния кабинет Николай Маринов, както и с настоящия директор на ДКК Иван Зангочев. През ден бившият директор на млекопреработвателното дружество е в централата на столичната улица „Тинтява“, обясни Любомир Черногорски.

„Поне 3 закона са нарушени от настоящото ръководство на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД – Закона за храните, Правилникът за прилагане на Закона за държавните предприятия и Кодекса на труда, смята още Черногорски. Той допълни, че отново е върнат доставчикът на сурово мляко „Милки Груп Био“, която нашумя с вноса на мляко от Унгария за дружеството. „Искам да подчертая, че именно нашият екип прекрати прякото договаряне на предишното ръководство и наложи обективни критерии за оценка на доставчиците в предприятието“, коментира Даниела Христова. „Прозрачност е тогава, когато условията, методът за оценка и проектът на договора, са публично обявени и общодостъпни. Това е важно за потенциалните участници в процедурата да преценят дали отговарят на поставените критерии, устройват ли ги клаузите на проекто – договора и ще могат ли да покрият критериите за оценка на офертите им“, допълни тя.

Любомир Черногорски и Даниела Христова посочиха, че освободеният борд на директорите на „Ел Би Булгарикум“ е в нарушение на Закона за публичните предприятия, т.е. без никакви мотиви или с нагласени такива. Например след среща с японския посланик, министър Богданов заявява, че една от причините за освобождаване на борда, е забавяне на преговорите с „Мейджи“ по отношение на подписване на договор за съвместни изследвания. Доколкото ми е известно, (разполагам със съответният мейл), след последната среща на ръководството с представителите на „Мейджи“, бившият изпълнителен директор г-н Русев уведомява началника на кабинета на министъра на икономиката Добринка Вичева за развоя на преговорите, както и моли за одобрение на дати за следващо посещение на японската делегация в София и пита дали Министър Богданов, ще може да вземе лично участие в тази среща, на която се очаква финализиране на преговорите и подписване на договор.

„В отговор на този мейл, Вичева изпраща инструкция за прекратяване на преговорите и за не потвърждаване на дати за посещение до второ нареждане. До такова нареждане, така и не се стига, още повече това провокирано забавяне се използва като мотив за освобождаване на целия борд“, каза Любомир Черногорски.

За противоправните действия на г-н Лилов, свързани с освобождаването на Любомир Черногорски и Даниела Христова, ще бъдат подадени искови молби в съда. Същевременно най–ключовият служител в дружеството г-жа София Секулова – юрисконсулт на „Ел Би Булгарикум“, е от 18 години в дружеството, като вътрешните правила са изготвени от нея и за нея. Целият документооборот се съгласува от нея, независимо дали е нужно юридическо съгласуване, включително и назначаването на служителите. Тя е била секретар на Съвета на директорите – в това си качество изготвя Протоколи за решенията на съвета на директорите – не по техни решения, а по нейни съображения, поправя, добавя, изважда и редактира текстове.

„На лицето Секулова са и искани два пъти писмени обяснения за злоупотреби от предходното ръководство, на които тя не представи писмени отговори, нещо повече излезе в дълъг болничен. Завърна се на работа в първия ден, след смяната на ръководството на „Ел Би Булгарикум“. В същия ден идва разрешение от ГИТ за дисциплинарно уволнение на юрисконсулта. Аз подготвих и входирах подробен доклад към г-н Лилов, в който обяснявам ситуацията. Въпреки множеството доказателства за нарушаване и опорочаване на процедурите, той не предприема действия по освобождаване на София Секулова. Това само по себе си означава, че такова поведение се толерира от него. И тук възниква въпросът: Дали този протекционизъм не е ключа към защита на нечии, частни икономически интереси“, подчерта още Любомир Черногорски.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...