Традицията на новогодишната трапеза повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти. След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година.
Новогодишната трапеза изисква масата да е отрупана с всякакви ястия, за да може цялата следваща година да ни върви на изобилие.
Задължително трябва да имате свинско месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове.
Ястията, които обезателно трябва да присъстват са баница с късмети, питка с паричка, туршия, сушени мезета и торта или тиквеник.
В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. Масата трябва да бъде красиво подредена – обърнете внимание не само на ястията, а и на начина, по който са подредени и изглеждат.
Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян – до голяма степен обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер.