Новини от Пловдив » България » Тагарев: България може да се присъедини „скромно“ към операцията в Червено море
България Важно Мнения Политика

Тагарев: България може да се присъедини „скромно“ към операцията в Червено море

Тодор Тагарев

Дискутира се „скромно“ присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив. Това съобщи пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев.

България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция, обясни Тагарев.

По думите му това е голям проблем за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тагарев.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът. Той увери, че българските моряци са в добро състояние.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. В операцията ще се включат 10 държави – Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн. Някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Тодор Тагарев коментира още, че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски.

В бъдеще ще се инвестира в разработване на нови решения, развойна дейност и научни изследвания, обясни Тагарев.

По думите му сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея. Той добави, че бюджетната рамка за следващите години е да се поддържа ниво от минимум 2%.

Министърът беше в Карлово, където присъства на възпоменателна церемония по повод 20 години от кървавия атентат в Кербала, при който загинаха петима петима наши военни.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...