Новини от Пловдив » Важно » Това е чудо, казват спасени пътници от катастрофиралия на летище „Ханеда“ самолет
Важно Свят

Това е чудо, казват спасени пътници от катастрофиралия на летище „Ханеда“ самолет

Полетът между северния японски град Сапоро и токийското летище „Ханеда“ е най-натовареният въздушен маршрут в Япония и един от най-натоварените в света. „Джапан еърлайнс“ (Japan Airlines – JAL) извършва 16 двупосочни полета дневно по тази линия, отбелязва Ройтерс.

Но когато полет JAL516 премина днес по този маршрута до „Ханеда“, той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасиха от горящия Airbus A350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха.

От „Джапан Еърлайнс“ заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага след като самолетът е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути.

Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, че взимането на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота.

„Екипажът на самолета трябва да е свършил отлична работа. Изглежда, че няма взет ръчен багаж. Чудо е, че всички пътниците са се спасили“, казва Пол Хейс, директор на отдел „Безопасност на полетите“ в базираната в Обединеното кралство консултантска компания „Ascend by Cirium“.

Служител на японското министерство на транспорта заяви на среща с медиите, че процедурите за евакуация на авиокомпанията са били проведени по подходящ начин.

Цубаса Савада, 28 годишен жител на Токио, който се е връщал от почивка в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета.

„Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели“, каза той.

„Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет“, допълни Савада.

Японската обществена телевизия междувременно съобщи, че около 100 полета ще бъдат отменени заради инцидента./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...