Новини от Пловдив » България » Атанас Пеканов: Не е достатъчна свършената работа за Шенген
България Важно Коментари Мнения Политика

Атанас Пеканов: Не е достатъчна свършената работа за Шенген

Атанас Пеканов

Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък. Символично сме станали пълноправен член, но не приемам да казваме, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници. Това каза пред БНР Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните правителства в периода 2021 – 2023 г.

„България настояваше да има яснота при кои условия веднага влизаме, няма пак да ги питаме. Сега ще трябва пак да ги питаме. Няма как да кажем, че това е страхотен успех, защото най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме допълнителни условия и всичко остава за някакъв бъдещ момент. А тенденциите в Европа не са в наша полза. Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем“, уточни той и допълни, че тези решения са политически и „там, където не се е случила достатъчно работата през годините, е най-вече в семейството на ЕНП – там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират“, коментира Пеканов.

„По отношение на европейското финансиране сегашното правителство се проваля“, заяви той и подчерта, че второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно, защото голяма част от законите са били приети по начин, по „който не отговаря на изискванията на ЕК“.

„Над това, което смятаме за оптимално, са бюджетните дефицити за следващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията. Иначе като критерии няма да имаме проблем за влизане в еврозоната. Инфлацията и без това е много над допустимото в момента“, обясни Пеканов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...