Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Поставиха шишеяди за разделно събиране в парковете в „Тракия“
Добрите примери Екология Пловдив Пловдив Важно Район Тракия

Поставиха шишеяди за разделно събиране в парковете в „Тракия“

Два от най-посещаваните парка в Тракия дават възможност на своите посетители да бъдат отговорни

Парк “Кан Крум” и парк 2019 в ж.к. Тракия, са първите паркови зони в града под тепетата, които дават възможност на своите посетители да изхвърлят разделно своите пластмасови бутилки. Точно десет са инсталациите Шишеяд, размер мини, които са поставени на териториите на двата парка, а инициативата е на сдружение БГ Бъди активен, и се осъществява с подкрепата на район Тракия, Община Пловдив. По този начин администрацията ще осигури на гражданите повече възможности за разделното изхвърляне на своите отпадъци от пластмасови опаковки и така да се погрижат за по-чистата околна среда.

“За да покрие изискванията от ЕК, България трябва да въведе по-мащабен обхват на разделното събиране на отпадъци и да разшири инфраструктурата за рециклиране. Само така, държавата ни може да покрие европейските стандарти, според които страните членки трябва (до 2025 г.) да рециклират 55% от битовите си отпадъци и 65% от опаковките”, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен – “За да се достигнат тези проценти, трябва всички община, бизнеси, граждани да са ангажирани с идеята и да полагат необходимите усилия в тази посока. Много проблеми с устойчивостта се свеждат до промяна на човешкото поведение, затова се стремим да осигурим възможности общините и администрациите да работят в посока осигуряване на възможност за разделно изхвърляне на отпадъци в пешеходни зони и паркове. Тук идва и нашия Шишеяд, който е прекрасен инструмент за приучаване и изграждане на устойчиви навици”. Шишеядите, които сдружението предоставя за поставяне в пешеходни зони са разработени със специален размер и дизайн, за да влияят върху проектирането на архитектурата на избора и поведението на гражданите.

Над 60 са населените места в страната, в които има разположени близо 120 Шишеяда размери L/M, а техни осиновители са общински администрации, НПО организации, учебни заведения, спортни зали бизнеси. Координаторите от BG Бъди активен са разработили и патентовали дизайна на арт инсталацията, като за различните локации на които се поставя, както и очаквания брой отпадъци, които тя ще събира, се предлагат три варианта и размера. За да се подсигури регулярното почистване и предаване на събраното количество, сдружението си партнира с ЕКОПАК България, БОРА/Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация/ и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! продължава да разширява своя обхват и през 2024-та година и ще продължава да работи за повишаване нивото на гражданската активност и отговорност по темите за замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства. Ще се радваме на нови партньорства, за да разширим ареала на инициативата.”, коментират от сдружението.

Припомняме, че Шишеядът не е съвсем непознат за местните жители на квартала Тракия, тъй като най-голямата зелена зона – парк Лаута бе един от първите домакини на инсталацията още през 2020 година.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и в партньорство с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...