Новини от Пловдив » Важно » Атанас Кунчев, кмет на „Южен“: Заемаме се с ремонти на няколко улици, търсим място за многоетажен паркинг
Важно Градът Интервю Мнения Общество Пловдив Район Южен

Атанас Кунчев, кмет на „Южен“: Заемаме се с ремонти на няколко улици, търсим място за многоетажен паркинг

Атанас Кунчев
  • Очакванията към мен са много големи, искам проблемите в района да се решават веднага
  • Когато встъпих в длъжност, на ул. „Петър Стоев“ не се работеше, възобновихме бързо ремонтите
  • Успяхме да издадем строителното разрешение за нова детска ясла за 10 групи, кандидатствахме пред МОН за финансиране
  • Няма как да избягаме от затварянето на Бетонния мост, имаме уверение, че за 6 месеца ще го направят

 

Атанас КУНЧЕВ е роден на 2 май 1986 година в Пловдив. Завършил е Аграрния университет с отличен успех, специалност „Регионално развитие“. Бил е изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители и зам.-кмет на район „Източен“. От 8 ноември 2023-а е кмет на район „Южен“. Семеен с две деца.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Кунчев, от два месеца сте кмет на „Южен“ – най-разкопания район в Пловдив заради Южния обходен колектор, „Модър-Царевец“ и други обекти. Кои проблеми спешно успяхте да решите, след като встъпихте в длъжност?

-Първо започнахме не от Южния обходен колектор, а направихме предложение за изграждане на парк край Коматево. Имаше заложени 60 000 лева за проектиране и трябваше много бързо да реагираме, за да не изгубим парите и да останат в бюджета на района. Другата спешна задача беше да възобновим бързо ремонтите по ул. „Петър Стоев“. Когато встъпих в длъжност, на тази улица не се работеше.

-Към днешна дата какво можем да кажем на хората, които живеят на ул. „Петър Стоев“ и преди време излязоха на протест?

-Асфалтът, който започнаха да полагат в участъка между ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Михалаки Георгиев“, е на биндер, което означава, че трябва още 10 см настилка. Ул. „Петър Стоев“ ще е готова, когато и другите участъци от улицата се асфалтират. От следващата седмица затварят кръстовището с ул. „Михалаки Георгиев“, за да се изгради монолитна канализационна шахта с размери 4 на 4 и голяма дълбочина. Там може би ще се работи около месец – месец и половина. Ние се чудихме дали да разрешим на фирмата-изпълнител сега да затвори участъка, но организирахме среща с гражданите, които живеят там и решихме да се направи шахтата, за да продължат ремонтите в посока запад. След като приключат там, чак тогава строителите ще се върнат към ул. „Македония“. Ул. „Петър Стоев“ трябва да стигне до ул. „Македония“ и да се свърже с бул. „Александър Стамболийски“ т.е. имат още много работа.

-Понасяте ли още критики заради закъснелия ремонт на ул. „Петър Стоев“?

-Да, разбира се. Най-много са критиките обаче заради асфалтираната част на бул. „Александър Стамболийски“, която беше направена преди изборите. Става въпрос за участъка между кръстовището с ул. „Димитър Талев“ и ул. „Люсиен Шевалас“. Оставили са дъждарките на по-високо ниво т.е. на нивото на износващия слой асфалт, или с 8-10 см по-високо от моментния слой асфалт, който е на биндер. На ул. „Петър Стоев“ не разреших да се случи подобно нещо, а дъждарките са на ниво биндер и фирмата ще ги преработи, когато полага износващия слой. Трябвало е септември месец да направят същото и на бул. „Александър Стамболийски“ и сега нямаше да се превърне буквално в река, както се случи преди дни. Другият проблем е, че бяха подготвили за асфалтиране участъка от ул. „Люсиен Шевалас“ към ул. „Стефан Стамболов“, падна първият сняг и фирмата отиде да работи другаде. Имахме уверението, че ще започнат на 11 януари, но не се случи. Хубавото е, че смениха плочките до края. Тази отсечка ще завърши, когато се положи износващия слой асфалт, така е и на ул. „Петър Стоев“, така ще е и на ул. „Македония“. По технология е хубаво да се полага наведнъж, за да има по-голяма здравина на асфалта, да няма фуги.

-Това бяха основните проекти, които задвижихте в началото на мандата. Друго с какво се занимавахте?

-С много неща. Успяхме да издадем строителното разрешение за нова детска ясла за 10 групи. Кандидатствали сме с този проект и ако бъдем одобрени от МОН, имаме уверение от Голяма община, че ще дофинансира и към средата на годината може да започнем строежа. Ако това се случи, догодина ще имаме още 250 места в яслените групи. Този проект ми го остави предишният кмет Костадин Язов, а мястото е много правилно избрано – на бул. „Александър Стамболийски“ до детската градина. Така ще осигурим възможност на родителите от кв. „Остромила“ и кв. „Беломорски“ да си водят децата в тази ясла.

-Кои проекти искате да реализирате през 2024-а?

-Предвиждаме проектиране основно на пътната инфраструктура в район „Южен“. Искаме да направим кръгово кръстовище на ул. „Димитър Талев“ и ул. „Поручик Въльо Стефов“ до комплекс „Оазис“. Изпратил съм геодезистите да замерят и да видим дали е възможно да има кръгово в нашия имот. Там граничим с имот на НКЖИ и трудно ще е да отчуждя 30 кв.м. от техния терен. Направихме и консултации с ОКТ дали да сложим светофар или кръгово, но е по-добър вторият вариант. Тази година ще изготвим проекти за ремонти на ул. „Кукуш“, ул. „Скопие“, продължение на ул. „Македония“, ул. „Енос“, ул. „Беломорска“. На ул. „Скопие“ искам да изградим джобове за паркиране.

-Да, проблемът с паркоместата е сериозен във всеки район.

-Търсим все още място за многоетажен паркинг. Имаме три варианта, но не сме се спрели на конкретен. Трябва да е на такова място, че да реши проблемите на много хора. Още го обмисляме.

-Дупки по улиците успявате ли да запълните?

-В „Южен“ има много дупки по улиците, една част от тях вече успяхме да запълним. Имаше няколко по-малки по бул. „Никола Вапцаров“ и до НАП. Другата седмица за Атанасовден също с това ще се занимаваме. С паважа се опитваме да наваксаме, позакърпихме ул. „Кукуш“, но пак се отварят нови, тъй като основата отдолу е нестабилна. Докато не направим основен ремонт, ще е така, поради голямото натоварване при ремонта на ул. „Даме Груев“, както ще се случи и сега при затварянето на Бетонния мост, на ул. „Кукуш“ трафикът ще е сериозен. Същото важи за ул. „Даме Груев“ и ул. „Скопие“. Затова тази година акцентирам на проектиране за основен ремонт на тези улици.

-Какво е мнението Ви за Бетонния мост?

-Щеше да е хубаво вече да е направен в предишния мандат / смее се/. Няма как да избягаме от затварянето на Бетонния мост, въпросът е да се спази този срок от 6 месеца – ако се спре движението през март, в края на август вече да може да се минава по моста. Присъствах на срещата на кмета с НКЖИ, Бетонният мост трябва да се повдигне, но това не означава, че ще бъде бутнат. Имаме уверението, че започнат ли, до 6 месеца ще го направят.

-Вие ще контролирате ли работата по самия обект?

-Аз не обичам да си стоя в кабинета, не се чувствам комфортно. Предпочитам да бъда на терен, така че ще съм на Бетонния мост, когато започнат работата там. Редовно ходя на на бул. „Александър Стамболийски“ и „Модър-Царевец“. Там строителите напредват. Надявам се, първо да отворим „Модър-Царевец“ и тогава да се затвори Бетонния мост, защото така ще се облекчи трафикът. Все пак ще имаме поне три подхода към града – „Модър-Царевец“, Коматевско шосе и надлез „Родопи“. Успяхме да вкараме в Годишната програма за разпореждане с общински имоти едни терени за отчуждаване по бул. „Александър Стамболийски“, които са необходими за връзката към район „Тракия“.

-Предстои обсъждането и гласуването на общинския бюджет. С какви средства трябва да разполага район „Южен“ тази година?

-О, много средства са ни необходими, за да реализираме проектите. Очакванията на хората към мен като кмет са много големи, знам какво искам да направя в района и какво мога. Непрекъснато ме търсят да решавам проблеми и се отзовавам. За съжаление, тази година няма да мога да свърша велики неща. Резултатът от моята работа ще се види на третата и четвъртата година от мандата. Район „Южен“ по население е най-големият в Пловдив, по-голям е от Пазарджик. Освен проектите за ремонти на улици, настояваме да бъдат поставени три светофара – два на ул. „Даме Груев“ и един на Коматевско шосе. Състоянието на детските площадки в парковете не е добро, ще започнем от двата парка „Белите брези“ и „Райчо Кирков“. Другите проекти са за текущи ремонти, за паркоместа, за осветление. Тази седмица благодарение на добрата координация между EVN и ОКТ слагаме 7 лампи до ОУ „Димитър Талев“. Сега ще има осветление между училището и парка, а един прожектор ще е насочен към пешеходната пътека.

-Един проблем назрява в район „Южен“, който е свързан с инвестиционното намерение за изграждане на инсталация за преработка на излезли от употреба автомобилни гуми. Общественото обсъждане веднъж беше отменено, очаква се ново през февруари. Каква е Вашата позиция по въпроса?

-Моето мнение вече съм го изразил, казах, че съм против. Каквото е необходимо, районното кметство ще го свърши. Наше задължение е да оповестим общественото обсъждане и сме го направили. Сега събираме становища, всеки ден получаваме такива. Ще ги обобщим и ще ги представим на самото обществено обсъждане на 23 февруари, но решението се взима от РИОСВ.

-Едно от първите решения в ОбС бе свързано с Вашето предложение за изграждане на парк край Коматево. Кажете повече за това намерение и като цяло какво предвиждате за зелената система в район „Южен“?

-Да, с пълно мнозинство общинските съветници одобриха предложението. Ние трябва да изградим парк в Коматево. В центъра на квартала има малко паркче, а нашето намерение е да направим модерен парк преди базата на Ботев Пловдив. Става въпрос за терен от 60 дка, където ще разположим зона за спорт, детски пързалки, люлки, катерушки, ще има алеи, ще засадим дървета. Надявам се до края на мандата да го реализираме. Не е лесно да промениш статута на земя, която се води гора, а в нея няма едно дръвче. Това ще ни коства около година, консултирах се с много проектанти по въпроса. А що се отнася до останалите паркове в района, ОП „Градини и паркове“ работят по въпроса за поддръжката и поливната система. Усилията тази година ще бъдат насочени към парк „Белите брези“. До училище „Димитър Талев“ паркът е в лошо състояние, там въобще няма поливна система и лятото става пустиня. През годината ще подменяме осветлението в целия район.

-Ако правите сравнение между „Южен“ и „Източен“ кой е по-лесен за ръководене?

-Спецификите на двата района са различни. Може би тук е малко по-трудно. Аз съм кмет на „Южен“ и искам районът да е подреден, проблемите да се решават веднага. Например, още има клони, които не са премахнати от първия сняг, но с една група от ОП „Градини и паркове“ няма как да стане. Тази седмица два дни ги нямаше на терен. С чистотата на района също се занимаваме. Сложихме фотокапани и се установи, че един човек като постави до празния контейнер картон, други хора също трупат отстрани боклуци и така се образуват големи сметища, а казаните са празни. Вече има и глобени. Имам уверението на новия директор на ОП „Чистота“ Десислава Георгиева, че ще бъде увеличено сметосъбирането в район „Южен“. Когато на едни човек не му е чисто пред дома или е кално, няма как да е доволен от управляващите.

-За тези два месеца имаше ли хора, които Ви похвалиха, че се опитвате да решавате проблемите?

-Да, имаше и такива. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...