Новини от Пловдив » Бизнес » Земеделци поискаха субсидии за опаковките
Агро Бизнес България Важно Мнения Пазарджик Посоки Регион

Земеделци поискаха субсидии за опаковките

„Субсидираните опаковки на земеделската продукция ще въведат ред в аграрния сектор и ще го осветлят“. Това заяви едрият зеленчукопроизводител от Мало Конаре Иван Кабуров пред министъра на земеделието и горите Кирил Вътев днес.

Министърът дойде на инспекция в оранжериите на Кабуров, за да се запознае с предложенията на фермерите за изсветляване на сектора. „Една картонена касетка струва 1 лев, събира 6-7 кг домати. Аз я продавам за 24 лева с ДДС. Ако държавата ми я дава безплатно, само от дедесето тя ще печели 4 лева на касетка от моята продукция“, коментира Иван Кабуров.

„Във вашето предложение има желязна логика и си заслужава да се обмисли, но трябва да проследим и логиката на финансовото министерство“, отвърна министърът.

„Аз на тържището като отида и цялата ми продукция е опакована и си плащам ДДС-то, видите ли насипна продукция на пазара, значи или е крадена, или е контрабанда“, настоя Кабуров. Според него субсидираните опаковки ще изсветлят сектора, а от това държавата ще печели.

„Освен това, сега по пазарите стоката се товари с всевъзможни опаковки – кашони от банани, от друга стока, които често са заразени и представляват опасност за здравето на хората. Това е и другата полза, защото ще се знае произхода на опаковката, а не да е от неизвестно място от чужбина“, каза още Кабуров.

Той смята, че само по броя на опаковките, които държавата отпуска на един земеделски производител, ще може да си събира налозите и от търговската му дейност.

На изпроводяк Кабуров почерпи министър Вътев със зеле, японски сорт марлу.

Земеделският министър подчерта, че на национално ниво трябва да се преодолее инерцията от субсидирането на всичко по принцип. „Трябва всеки производител предварително да знае какво ще засее, колко ще произведе и къде ще го продаде. Така и държавата ще знае къде и колко трябва да субсидира“, коментира Кирил Вътев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...