Новини от Пловдив » България » Д-р Маджаров: След 5 години над 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 г.
България Важно Здраве Мнения

Д-р Маджаров: След 5 години над 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 г.

Д-р Иван Маджаров

В момента и през следващите години гасим пожари – кадровата криза, неравномерното разпределение на специалисти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това което правим сега, е опит да предотвратим катастрофа след 5-6 години. Тогава повече от 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години. Това каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той допълни, че към момента половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. Маджаров обясни, че в централните болнични структури София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на кадрите, но в другите региони – и в болниците, и в медицинските центрове, това не е така. Липсват и достатъчно медицински сестри. Според д-р Маджаров трябва да има промени в обучението на медиците.

„Предстои подписване на анекса към Националния рамков договор. Ще водим преговори с НЗОК за новите цени и обеми, съобразени с бюджета. Трябва да направим така, че тези пари да отидат при колегите, които изпълняват медицински дейности“, каза д-р Иван Маджаров.

По думите му трябва да има повишаване на цените, „а не с новите пари да заплащаме нови и нови дейности“. Той посочи, че в противен случай се натоварват и кадрите, които са все по-малко, а качеството става все по-ниско. Маджаров подчерта, че инфлацията обуславя и искането за повишаване на цените. Той каза, че има конструктивен диалог между БЛС и НЗОК.

Д-р Маджаров обясни, че при отсъствие на личен лекар, той може да бъде заместван от всеки дипломиран медик, дори той да не е общопрактикуващ.

„Личният лекар трябва да информира, когато ще отсъства и да посочи в НЗОК кой ще бъде негов заместник. Вариантът, който някои предлагат, е да се затвори кабинетът и да се сложи табела, че пациентът може да посети друг лекар“, каза той. Но предупреди, че това ще доведе до хаос, тъй като лекарите работят с часове и имат много пациенти. Според Маджаров решението е личният лекар да има финансовата възможност да си наеме заместник./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...