Новини от Пловдив » Важно » Бивш спортен директор на Ювентус: Кристиано Роналдо беше грешка
Важно Световен Футбол Спорт

Бивш спортен директор на Ювентус: Кристиано Роналдо беше грешка

Бившият спортен директор на Ювентус и настоящ главен изпълнителен директор на Интер Джузепе Марота призна, че привличането на Кристиано Роналдо в Старата госпожа е било голяма грешка…

Кристиано Роналдо не оправда очакванията в Ювентус. Целта беше Шампионската лига, а Ювентус с Роналдо беше по-слаб, отколкото без него в предишните няколко сезона, когато загуби два пъти на финала.

Португалската суперзвезда премина от Реал Мадрид в Ювентус на 10 юли 2018 г. Това беше гръм от ясно небе за мнозина, но не и за тези, които следяха отблизо ситуацията и смятаха, че Флорентино Перес няма да успее да се договори с Роналдо, тоест няма да приеме ново голямо увеличение на заплатата.

В същото време в Италия бяха приети нови закони за намаляване на данъка върху чуждестранните футболисти, които в Испания бяха наречени законите на Бекъм, а лидерите на Ювентус, водени от Андреа Аниели, търсеха помпозни подкрепления за финалния удар в Шампионската.

Ювентус плати много пари, както обикновено се случва, когато големите клубове купуват ценни играчи, а PR отделът имаше за задача да покаже, че покупката на Роналдо е феноменално финансово решение.

Беше написано, че цялата инвестиция ще се върне чрез продажбата на фланелки (без да споменаваме, че само малък процент от продажбите отиват за клубовете, защото производителите не са толкова глупави да им плащат многомилионни спонсорства на годишна база, а дори да им даде всички печалби от продажбата на фланелки) и увеличаването на стойността на клуба … и други лъжи. Ако беше така, ако Роналдо щеше да си плаща, ако не струваше нищо, възниква въпросът защо Реал, а преди това Манчестър Юнайтед, изобщо ще го продадат?

Представеното като брилянтен бизнес ход година-две по-късно се превърна в чиста бизнес катастрофа. В резултат на това Ювентус падна и стигна до ръба на фалита, а Аниели в крайна сметка трябваше да напусне. Финансови злоупотреби излязоха наяве, вече видяни класически интриги в италиански стил, доведоха до глоби.

Разбира се, Юве не се срина само заради Роналдо, но португалецът беше най-скъпият хонорар, така че може да се каже, че той „закопа“ Старата госпожа още по-дълбоко. Раздялата беше грозна по повече от един начин. Например Роналдо съди Ювентус за възстановяване на част от заплатата му, удържана в началото на пандемията. Той поиска около 19 милиона евро чисто. Междувременно португалецът се разплати, особено в Саудитска Арабия. В Рияд обаче изворът е неизчерпаем.

Няколко години по-късно тогавашният спортен директор на Ювентус, а днес изпълнителен директор на Интер Джузепе Марота проговори за цялата история. Когато португалецът влезе, Марота имаше бонбони, които излизаха от устата му, но сега той призна, че е било грешка.

„Привличането на Роналдо не доведе до очакваните резултати. Да кажем, че неговият принос не отговаряше на големите очаквания, които имахме с идването му“, казва Марота, който признава, че не е бил добре дошъл в Милано, но подчертава, че това е страхотен ход от страна на Интер.

„Сега феновете на Интер ме обичат, но когато дойдох, може би ме видяха като къртица или нещо по-лошо. Аз обаче дойдох от Ювентус“, напомни той, а знаем какво мислят феновете на Интер и други италиански клубове за Старата госпожа.

„Важни са резултатите. За моя чест, но и за щастие, резултатите дойдоха. Ето защо смятам, че голяма част от феновете на Интер ме обичат“, казва Марота, за когото скромността не изглежда най-добрата страна.

„Бъдеще?“ Когато договорът ми изтече, искам да продължа да се посвещавам на спорта, но в друго измерение. Искам да третирам спорта като социален феномен“, каза Марота./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...