Новини от Пловдив » Важно » Руски хакери атакуваха Microsoft, щетите тепърва ще се броят
Важно Свят

Руски хакери атакуваха Microsoft, щетите тепърва ще се броят

Microsoft обяви вчера, че спонсорирана от Русия група е проникнала в нейните корпоративни системи на 12 януари и е откраднала някои имейли и документи от акаунтите на нейните служители.

Американската компания заяви, че руската хакерска група е успяла да получи достъп само до „много малък процент“ от корпоративните имейл акаунти на Microsoft, включително членове на висшето ръководство и служители в киберсигурността, правни и други функции.

Екипът за изследване на заплахите на Microsoft рутинно разследва хакери от национални държави, като руския Midnight Blizzard, за който твърди, че е свързан с хака.

Руската хакерска група, известна в индустрията за киберсигурност като Nobelium или Midnight Blizzard, използва „хакерска атака с парола“, започваща през ноември 2023 г., за да пробие платформата на Microsoft, каза компанията.

Хакерите използват тази техника, за да проникнат в фирмените системи, като използват една и съща парола за множество акаунти.

Руското посолство във Вашингтон и външното министерство не са отговорили веднага на искане за коментар.

Microsoft каза, че е разследвала инцидента и е спряла злонамерената дейност, блокирайки достъпа на заплахата до нейните системи.

„Тази атака подчертава продължаващия риск за всички организации от заплахи за национални държави като Midnight Blizzard“, казаха от компанията.

Те добавиха, че атаката не е резултат от уязвимост в техните продукти или услуги.

„Към днешна дата няма доказателства, че заплахата е имала достъп до потребителската среда, производствените системи, изходния код или системите с изкуствен интелект“, казаха от компанията.

Разкриването на Microsoft следва ново регулаторно изискване, въведено през декември от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), което изисква от публичните компании незабавно да разкриват кибер инциденти.

Засегнатите компании трябва да изпратят доклад за въздействието на хакването в рамките на четири работни дни след откриването на инцидента, като разкрият времето, обхвата и естеството на нарушението./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...