Новини от Пловдив » България » Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии
България Важно Политика Посоки

Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Конституционният съд вече има двама нови членове. С изпълнение на химна на Република България Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, издигнати от квотата на Народното събрание, официално станаха членове на Конституционния съд.

На официалната церемония в колективния орган не присъства президентът Румен Радев. На церемонията дойдоха председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

И Атанасова, и Белазелков положиха клетва: „като встъпвам в длъжността съдия в КС, заклевам се да спазвам задълженията си, възложени от Конституцията и законите в КС. Заклех се“.

Церемонията премина в традиционния си формат и без отклонения. Президентът Румен Радев не дойде.

 

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков
Това обаче означава, че и двамата нови съдии ще бъдат част от състава на КС, който ще гледа от една страна жалбите срещу собствения си избор и гласувания мандат, внесени от държавния глава и опозицията, а от друга страна ще се произнасят и по делата по оспорване на промените в Конституцията.

Подобно на другите европейски конституционни съдилища и българският Конституционен съд е независим орган. Той е призован като тях да обезпечи върховенството на Конституцията спрямо законите, другите актове на парламента и спрямо указите на президента на Републиката. Неговите решения са окончателни и задължителни за всички, включително за съдилищата. Всички са обвързани от тълкуването на Конституцията, дадено от КС.

Контролът обхваща не само издадените след Конституцията закони, но и тези, издадени преди нея – т.нар. „заварено право“. Той обаче не може да упражнява контрол по отношение решенията на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, нито по отношение на подзаконовите нормативни актове, дори те да противоречат на Конституцията.

Основните функции на КС са: да дава задължителни тълкувания на Конституцията; да се произнася по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента; да се произнася по конституционосъобразността на политически партии и сдружения; да се произнася за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им.

Органът, който провежда избора, носи отговорността за този избор. Това заяви председателят на ВАС Георги Чолаков в коментар на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. На церемонията не присъства държавният глава Румен Радев, присъстваха останалите представителни органи – освен Чолаков от ВАС, Галина Захарова, председателят на ВКС и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Галина Захарова обясни пред журналисти, че участието им е изцяло представително, мотивирано от уважение към институциите. А това, което се случва, според нея е начин за усъвършенстване на самата институция и част от нейното развитие. Захарова заяви, че не може да коментира действията на орган, извън нейната компетентност.

„Присъствието ни на тази процедура е чисто формално и не влияе на решението. Лична преценка на президента е защо не присъства, но с оглед факта, че оспорва процедурата, е логично“, заяви и Георги Чолаков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...