Новини от Пловдив » България » Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков

Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Церемонията по клетвата ще се проведе днес в 11 часа. Това, че държавният глава няма да присъства, съобщават от президентската институция един час преди началото на церемонията, а прессъобщението е кратко:

„Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите.“

За това, че държавният глава може и да не отиде на клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков имаше съмнения и в предишните дни, тъй като Румен Радев атакува пред самия Конституционен съд процедурата по избор на двамата и попълването на състава на КС от квотата на Народното събрание и поиска да не се пристъпва към клетва до момента на произнасянето на самия КС.

Позицията на президентството бе подкрепена от БСП, а лидерът Корнелия Нинова призова президента просто да не присъства на клетвата на новите съдии. Едновременно трите опозиционни партии – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ внесоха също жалба в Конституционния съд.

И в мотивите се оспорват както изборът, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, който притовиречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Отказ на президента да присъства на клетвата на конституционен съдия не е прецедент. През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев напусна преждевременно церемонията преди клетвата на Венета Марковска. За нея имаше редица публикации, а и образувана преписка в Комисията по професионална етика към ВСС.

След оттеглянето обаче съдия Марковска не можа да положи клетва, тъй като по закон президентът трябва да присъства на полагането на клетвите.

По-късно парламентът стартира нова процедура за избор на нов член на КС от квотата на депутатите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...