майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Проф. Маринов: Импийчмънт само ще направи услуга на президента Радев
България Важно Мнения Политика

Проф. Маринов: Импийчмънт само ще направи услуга на президента Радев

Проф. Александър Маринов

Една процедура по импийчмънт само ще направи огромна услуга на президента. И какво ще се случи тогава – каква ще бъде ползата за тези, които са я предизвикали? Такъв реторичен въпрос задава проф. Александър Маринов, който беше част от Стратегическия съвет към президентството. Той беше и първият, който преди няколко месеца призна, че има процеси по формиране на нов политически проект около президента Румен Радев. Маринов е убеден обаче, че Румен Радев, като човек на честта и дълга, няма да откликне на призива на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски да напусне предсрочно президентския стол и да излезе на политическата арена. Именно защото е човек на дълга, а Радев е избран за президент и спазва Конституцията и законите – затова и няма как да се ангажира със създаването на партия.

Според Александър Маринов обаче, че има нужда от алтернатива, независимо от това дали е тази на президента Румен Радев или друга, е напълно ясно. „Голяма част от българите не одобряват сегашното състояние на българската политическа система и просто не гласуват. Т.е. голяма част от българите търсят алтернатива и тя ще се появи“, заяви Маринов, но не пожела да прави прогнози – „говорим за Нероден Петко“ и ситуацията е чисто хипотетична, а нещата се променят“.

Той обаче постави акцент – важно е не само Румен Радев кого и кои ще подкрепи, но и кои ще застанат зад президента. А и трябва, според Александър Маринов, да си представим, че хората се самоорганизират и заявят, че подкрепят президента.

А и нещата са ясни във вътрешно политически план – става въпрос за принципи, които са залегнали в основата на стратегическия план за развитие на президентството и са били проявени в управлението на служебните правителства. Според Маринов именно във външнополитически план нещата са много неясни, тъй като настоящия евроатлантизмът у сглобката е една огромна фасада, той е пишман евроатлантизъм. Александър Маринов припомни подаряването на кученца и деловите бизнес отношения с Путин от представители на некоалицията, макар и да не спомена конкретно партиите ГЕРБ и ДПС.

Истинският евроатлантик е всъщност Румен Радев, утвърди Маринов, макар и да допълни – „но с друг смисъл – евроатлантическа ориентация, която е достойна, осмислена и която не бърза на казва „да“ на всичко, ако то не съответства на нашите национални интереси. Без да уточнява дали това не е изграждане на образ на „българския Орбан“, Маринов даде пример с позицията на Радев по конфликта в Украйна, заради която го обвиниха с путинофилия, а сега много лидери са извървяли пътя и са стигнали до извода, че няма военно решение на войната – „всички го говорят това сега“.

Конкретно Александър Маринов коментира конфликта между Радев и Пеевски като опит да се „овъргаля президентът в кочината“, удар по имиджа му, който обаче няма да успее. Той е убеден, че няма доказателства за схеми, кеш и т.н. Президентът няма защо обаче да иска изрично прокуратурата да си свърши работата и по собствена инициатива да провери тези сигнали, които „се търкалят“ от години – това е работа на самата прокуратура.

Изключително агресивното поведение на Делян Пеевски, което е нетипично за ДПС, ще създаде проблеми не само за него си, но и за партията му, тъй като се ангажира самата партия, убеден е Александър Маринов. „Реториката носи отговорност – говорим за политическа отговорност.“

Александър Маринов коментира накратко и че в момента желанията за смяна в службите и реформа са „замразени“, не защото президентът Радев ги стопира, а защото в самата сглобка няма разбирателство как да ги разделят. „Проблемът идва от взаимно невярване в сглобката. Искат да ги вземат от президента, но не знаят как да го разделят. Те не могат да се спогодят по този въпрос, затова и няма движение по темата. Иначе „позицията на президента е принципна и съвсем не е изолирана“, заяви Маринов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...