майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » БСП сезира КЗК и КРС за цените на мобилните оператори
България Важно

БСП сезира КЗК и КРС за цените на мобилните оператори

БСП ще сезира Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията заради повишените цени на мобилните оператори. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя определи като „абсруд“ отговорът на премиера Николай Денков от парламентарната трибуна, че не е в правомощията на кабинета да влияе на цените: „Очевидно правителството не иска и не може да предприеме действия. Комисията за защита на потребителите е абсолютно блокирана. Подозираме и правителството в див лобизъм на гърба на хората, постоянно. Но не можем да оставим хората без никаква защита“. Нинова настоява КЗК да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават пречка пред свободната конкуренция, а КРС – да направят преглед на общата формула за алгоритъм за определяне на цените на услугите на мобилните оператори.

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще проведе открито разширено заседание във връзка с намерението на мобилните оператори да индексират цените. Това ще бъде третото увеличение за последните три години и то се натрупва комулативно. Темата отново предизвиква разгорещени дискусии и недоволство у потребителите, защото те са подписали договори с фиксирана цена за определен период, информира БНР.
От Виваком уведомиха чрез СМС абонатите си, че увеличават с 4.7 на сто цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги със сметките от февруари. Причината е инфлацията и повишените разходи за заплати и наеми. Няма да се променя цената на социалните абонаменти планове и тези за хора с увреждания, по договори с придобитите оператори, цифрова кабелна телевизия и други.
От Йетел посочват, че индексират цените на мобилни услуги с размера на средногодишния Индекс на потребителските цени за миналата година – 9.5%, с цел ефективно справяне с текущите икономически предизвикателства. Услугите, които няма да бъдат индексирани, включват предплатени услуги, Интернет за дома, телевизия, домашен телефон, планове за хора със зрителни и слухови увреждания и други.
От А1 също посочват, че средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. е 9.5%, но уточняват, че анализират влиянието на инфлацията върху бизнеса на компанията и след като имат готовност, ще уведомят клиентите си за размера на увеличението.
В понеделник Комисията за защита на потребителите ще има открито разширено заседание, каза нейният председател Стоил Алипиев. По думите му към комисията са постъпили жалби, което е съвсем нормално и очаквано. „При всеки опит за покачване на цените има жалби“. Алипиев отбеляза, че потребителите могат да търсят правата си и в съда.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...