майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » С благотворителен търг в Пловдив известна художничка помага на застрашена от изчезване птица
Важно Екология Пловдив Пловдив Важно

С благотворителен търг в Пловдив известна художничка помага на застрашена от изчезване птица

Благотворителен търг на картината „Плетеницата на живота“ с автор нашумялата абстрактна художничка Диана Димова – TRAXI ще се проведе от 16 ч. в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перперлиев“ № 5. Инициативата се осъществява от авторката с подкрепата на РИОСВ – Пловдив и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Със събраните средства ще бъдат подпомогнати дейности на БДЗП, свързани със защитата на пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) – приоритетен за опазване и застрашен от изчезване защитен на територията на цялата страна вид, вписан в категорията „уязвим“ на Червената книга на Република България.

Птицата се приема като индикатор за състоянието на старите гори, но е слабопроучена. Събраните от продажбата на картината средства ще бъдат използвани от неправителствената организация за изработване и поставяне на къщички за гнездене, които ще бъдат разположени в района на Белочерковския рид в Западни Родопи. Това ще позволи по-задълбоченото изучаване на биологията и екологията на вида, да се оценят правилно различните заплахи по отношение на него и да се изготви стратегия за повишаване на гнездовия успех на тези симпатични пернати, активни предимно през нощта и затова са рядко наблюдавани. Совите предизвикват интерес у хората заради потайния си начин на живот и подобни дейности имат за цел както да разкрият повече за техния живот, така и да дадат насоки за тяхното опазване.

Благотворителният търг е финалната част от артпроекта „Повратна точка“. В рамките на месец артистката представи колоритната си изложба на авторски платна, пресъздаващи красотата и динамиката на природата и нашата връзка с нея, създаде пред публика картина, проведе редица срещи-дискусии със свои почитатели и разигра томбола, презентира модната си линия дрехи и домашен декор, вдъхновени от творбите й.

Все още не е късно любителите на изкуството и природата да се включат в търга. Оферти могат да се подават онлайн на https://t.me/+ghIlm_K9AnBkYTE8 , в специално поставената кутия за това в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перперлиев“ № 5, както и на място по време на провеждането му.

Творбата, придружена със сертификат за автентичност и благодарствено писмо ще стане собственост на подалия оферта с най-висока цена, а защитената птица пернатонога кукумявка ще получи своя шанс за защита и оцеляване. Всичко за артпроекта „Повратна точка“ на Диана Димова – TRAXI може да намерите тук: https://traxi-art.com/solo-exhibition-diana-dimova-traxi-in-plovdiv/.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...