майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Протестът! Земеделците в Пловдивско: Не се молим за пари, искаме да работим СНИМКИ
Важно Градът Общество Пловдив Регион

Протестът! Земеделците в Пловдивско: Не се молим за пари, искаме да работим СНИМКИ

Десетки земеделци с трактори блокираха кръговото кръстовище до село Труд. По пътя Пловдив- Карлово се образува километрично задръстване, като част от шофьорите се пренасочват по обходни маршрути.

Протести има в цялата страна, а от 10 до 12 часа остават блокирани над 80 основни пътни артерии. Демонстрациите стартират, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г. Фермерите се присъединяват към протестите на зърнопроизводителите и искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, съобщиха от Българския фермерски съюз.

Протестите са безсрочни, докато исканията на земеделските производители не бъдат изпълнени.

Производителите от Пловдивско не са съгласни с методиката на подпомагане, която им беше предложена от управляващите, тъй като в нея не са адекватно отчетени загубите на зърнопроизводителите, които непрестанно нарастват в последните три години.

Недоволни са и от снощните думи на премиера Денков, че исканията им са неоснователни и протестите им неслучайно се случват малко преди ротацията.

„Ние сме хората, които поддържаме българските села живи. Не сме съгласни с предложенията на управляващите. Отправили сме вече от един месец искания, свързани с тгова българското земеделие да продължи да съществува и да държи икономиката на България жива. На срещите искахме конкретни ангажименти от управляващите, че законодателството, което пречи толкова година на България, ще бъде променено – не го получихме. Искахме категорична защита на българското производство пред цяла Европа. Европейските фермери заедно отстояваме нашето право да съществуваме. Надяваме се и Европа да чуе нашите проблеми. Ние не сме излезли да се молим за пари. Искаме да продължим да обработваме, да произвеждаме. Обвиняват ни, че сме алчни, а ние искаме само да работим. Ефектът от Украйна е видим и всички го усещат в собствените си стопанства“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Един от шофьорите влезе в пререкания с протестиращите, че са затворили пътя от Труд за Карлово. Земеделците обвиниха мъжа, че искал медийна изява, а той, от своя страна, попита: С тези дрехи ли?, визирайки че е по анцунг.

„Това е нашият път да си изразим исканията. Исканията са българският народ да има какво да яде“, каза друг протестиращ, а шофьорът реагира: „Българският народ има какво да яде“ и беше освиркван.

„Толкова безхаберие в нашия сектор не съм виждал през 90-те години.“ , сподели земеделски производител. Особено през последните две години се правят обратните на правилните решения. Преди две години опитаха да забранят изнасянето на зърно, украинската помощ от две години действа, нека да е за най-уязвимите. Програми за зърнопроизводителите няма, бюрокрацията се увеличи все повече и повече. С навлизането на новия стратегически план и зелената сделка задълженията на всеки земеделец се увеличиха десетократно. Ние сме сектор в който работим в две финансови години, всичките култури почти са на загуба и финансовият резултат и за тази година ще е на загуба.“, допълни той. Друг протестиращ сподели, че производителите ще бъдат накарани да фалират.

/ПловдивПрес

Още новини по темата

Фермерският съюз се присъедини към протестите, иска оставката на земеделския министър

Земеделци от Пловдивско: Фалираме, живеем на кредити

Заради протестите: Трактори блокират и част от Пловдив, шофьорите да внимават

Земеделците излизат на протести в цялата страна КАРТА

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...