майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Обществото ни пак е учудено – кой е защо уби Нотариуса
Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Обществото ни пак е учудено – кой е защо уби Нотариуса

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Обществото ни пак е учудено. Какъв голям и дълги години действал престъпник е бил Мартин Божанов – Нотариуса! Когато го убиха. А кой го уби и защо? Въпрос с изключителна трудност у нас, доказват го предишните такива случаи. По тази причина служебно задължените да му отговорят, създават комисия, чиято задача е да разследва. Обикновено разследването не е по силите на тези комисии и те, за да не изпуснат мазните си служби, замитат.

Уби го наемен убиец. Най-вероятно е нает от лице, силно ощетено от правните машинации, ръководени от Нотариуса. И убедило се на собствен гръб, че правосъдието у нас няма да реши неговия проблем, защото е проядено от корупция. Много е вероятно също престъпването на закона да е нещо обичайно за поръчителя. А в средите на умни и способни личности, избрали си антиобщественото поприще, е смешно да се говори за морал.

От друга страна в джунглата всяка смърт, преследвана или случайна, означава пир за месоядните. И за лешоядите.

Отново превъзбудени са медиите. Защо се е породило явлението? Кои са виновните за появяването му? Как трябва да бъде изкоренено то? Канят и задават тези въпроси на лица на високи длъжности в правосъдната система, политиката и държавното управление.

Не може да не сте забелязали, че тези лица обикновено казват какво на теория трябва да се прави. Ако някой медиен юнак се престраши и ги попита защо те в служебното си качество не го правят, те с бързината на лалугери се скриват в дупките на следствената тайна.

Воден от вродената си амбиция да изпъква, нискостебленият генерал и политик г-н А. Атанасов обяви, че притежава списък на значимите магистрати, обединили се със съмнителни намерения в частния клуб на Нотариуса. Логичен е въпросът защо той, информираният заради опита си на бивш висш полицай, не се е ангажирал лично с решаването на случая в полза на обществото? Защо ли?

В едно от последните си интервюта рано починалият, признат юрист, преподавател и идол на студентите юристи Кристиян Таков казваше, че два и половина милиона млади българи са напуснали безвъзвратно родината ни поради гнетящата липса на справедливост в нея. Защото от години на възлови длъжности у нас се назначават, не умни, защото умните са неудобни, а удобни. Удобните са удобни, защото обикновено са некадърни. А некадърните лесно се превръщат в негодиници. Цитирам по памет.

Редно е да се запитаме как удобните от години прикриват, по-скоро вроденото си, отколкото причинено от обстоятелствата безсилие?

Преди време ме впечатли един от аргументите, който големият руски географ, историк и етнограф Лев Гомильов използва в труда си „Етногенезата“. И него ще цитирам: „Scrupulus“ /лат./ били камъчета, които попадали в сандалите и бодели стъпалата на древните римляни. Те не виждали смисъл да изучават разположението на камъчетата в сандалите, а смятали, че трябва просто да събуят обувките и да ги изтърсят. Затова думата „скрупульозност“ означава ненужно да се обръща внимание на дреболиите.“

Не може да не сте забелязали, че от години у нас лицата на високи длъжности в правосъдието, политиката и управлението на държавата рядко правят нещо друго, освен да броят камъчетата и анализират разположението им в сандалите на ресорите си.

Лев Гомильов е син на Ана Ахматова. Баща му Николай Гомильов е умрял в сталинските лагери. Самият той е прекарал в тях не малко години, защото изключителният му ум е бил неудобин за удобните на сталинизма. Майка му, голямата поетеса Ахматова, водена от майчинското си чувство, за да го спаси, се решила на компромис. Написала няколко възхваляващи Сталин стихотворения. Не й се получило. Удобните се организират и трудно допускат, различни от тях до височайшия поглед, гарант за разцвета на тяхната посредственост./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...