майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Мнения » Доклад показва: Германците не ги е грижа за опасност от Русия
Анализи Войната в Украйна Мнения Свят

Доклад показва: Германците не ги е грижа за опасност от Русия

Берлинската стена пада
Берлинската стена пада Архив

Доклад преди Мюнхенската конференция по сигурността показва намаляваща загриженост относно опасността, която представлява Русия в страните от Г-7, пише „Политико“.

Русия не показва никакви признаци, че планира да прекрати непровокираното си нападение срещу Украйна две години след започването на пълномащабна инвазия – но германците сега гледат на проблеми като миграцията и заплахата от радикалния ислям като на по-непосредствена грижа от заплахата в Кремъл.

Това сочи ново проучване, публикувано в понеделник преди Мюнхенската конференция по сигурността, среща на висши политически служители и представители на отбраната, която започва в Германия в петък.

Докато Русия беше възприемана като заплаха номер едно в Германия в миналогодишния Мюнхенски индекс на сигурността, сега тя се върна на седмо място в годишния доклад.

Моделът се възпроизвежда в групата държави от Г7 – заплахата, представлявана от Русия, беше посочена като най-голямото безпокойство в проучванията, проведени в края на 2022 г. за Мюнхенския индекс на сигурността за 2023 г., но година по-късно падна до четвърто място като цяло.

Констатациите идват в решаващ момент от войната, когато Украйна се опитва да укрепи европейската подкрепа, тъй като ангажиментът на Съединените щати към военните усилия се колебае поради продължаващата републиканска опозиция в Конгреса на САЩ.

Европейският съюз договори пакет от помощ от 50 милиарда евро за Киев по-рано този месец, но вече има доказателства , че това е недостатъчно, тъй като финансовите нужди на Украйна растат с всеки изминал ден.

Заключението на проучването е, че германската общественост е по-малко обезпокоена от руската заплаха, отколкото преди, което е знак за променящите се приоритети в Европа, тъй като неразрешимата война навлиза в третата си година.

Докато Украйна е нанесла значителни щети на руската армия от началото на войната, нейното контранастъпление през 2023 г. напредва бавно. В опит да пренастрои военната стратегия на страната си, президентът Володимир Зеленски смени миналата седмица своя висш генерал Валери Залужни с Александър Сирски и предприе по-широка промяна в ръководството.

Очаква се войната в Украйна да доминира на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността. Въпреки че не е потвърдено, се очаква самият Зеленски да се появи – две години след като отлетя за Мюнхен, за да отправи отчаян призив за международна помощ на конференцията само дни преди да започне пълномащабното нахлуване на Русия.

Мюнхенският индекс за сигурност 2024 също разкрива как войната в Украйна се конкурира с други геополитически заплахи и приоритети.

Загрижеността относно масовата миграция и радикалния ислямски тероризъм сега са на първо място в списъка на заплахите в Германия – обрат спрямо предходната година.

Заплахата от радикалния ислямски тероризъм скочи на второ място в сравнение с 16-то миналата година. Масовата миграция в резултат на война или изменение на климата, която беше на второ място миналата година, сега се нарежда на първо място. Авторите на доклада приписват тенденциите на атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, отбелязвайки, че проучването е направено през октомври и ноември миналата година.

„Както в много други страни, терористичната атака на „Хамас“ на 7 октомври изглежда е предизвикала скок в германската загриженост относно радикалния ислямски тероризъм“, отбелязва докладът, добавяйки, че „Германия сега има най-високо ниво на загриженост относно миграцията сред изследваните страни .“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...