майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Съветниците от БСП няма да подкрепят бюджета на Пловдив ВИДЕО
Градът Общество Пловдив

Съветниците от БСП няма да подкрепят бюджета на Пловдив ВИДЕО

Общинските съветници от БСП в Пловдив, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Общинските съветници от БСП няма да подкрепят бюджета на община Пловдив за тази година, който ще е в размер на близо 684 млн.лв.  Калин Милчев, Илия Гатев, арх. Костадин Палазов и Минка Сърнешка отправиха критики към финансовата рамка, но откроиха и някои положителни моменти.

„Не е направен задълбочен анализ на работата на структурните звена на общината, както общинските предприятия и търговските дружества с общинско участие. Няма задълбочена управленска програма за развитието на Пловдив през 2024 година. Не е ясно какви са предвидените реформи в дейността и политиките на общината, така че градът ни да е приветливо място за живеене. Бюджетът за тази година е рекорден, но средствата за образование, социални и здравни дейности са недостатъчни. Общината ще храни децата ни на кетъринг. Не виждаме промяна в политиките по отношение на чистота, разделното събиране на отпадъци отново ще остане на заден план. Спорно е какво ще се случи с големите паркове и тепетата на града. В бюджета има отново 1,2 млн.лв. за почистване на дъждарките. Проблемите в трафика остават, липсват решения за масовия обществен градски транспорт и свързаността със съседните общини. Остава за поредна година мечтата ни за екологичен транспорт“, изреди част от критиките към бюджета градският председател на БСП и шеф на групата съветници Калин Милчев. Според социалистите липсват пари за възстановяване на кино „Космос“ , няма средства за Пловдивската опера и за Музей на Пловдив.

Зам.-председателят на ОбС  Илия Гатев коментира положителните моменти  – общественото обсъждане, което се проведе в събота на 27 януари, както и последвалата след това среща на социалистите със зам.-кмета по финанси Женя Петкова.

Социалистите предлагат да бъдат създадени кабинети за неотложна помощ в ДКЦ „Изток“, МБАЛ „Свети Мина“ и ДКЦ V. БСП настоява да бъдат предвидени средства за тепетата – Младежки хълм, Данов хълм и Хълм на Освободителите. „Има нужда от пари за възстановяване на поливните системи, на дървесни видове, поддръжка на осветление и настилки“, обясни Илия Гатев.

Другото предложение е свързано с проектиране на ПУП – ПРЗ за новите квартали „Остромила“ и „Беломорски“ за градска инфраструктура – пътища, детски градини, паркинги. „Необходими са пари и за отчуждителни процудери за големите пътни артерии – бул. „Пещерско шосе“, за разширяване на гробището в кв. „Коматево“, където има решение от 2020 година за отчуждаване на имоти. За 3 години разширението е само с 1 дка, а трябва да са 28 дка“, каза Гатев.

Социалистите настояват и за провеждане на архитектурен конкурс за Музей на Пловдив в сградата на БНБ. Според тях ще са необходими общо 2,3 млн.лв. за предложенията за благоустройството. Средствата за кабинети за неотложна помощ, както и за тепетата, могат да бъдат включени в бюджетите на райоон „Централен“ и на здравните заведения, които са на печалба.

„Това е бюджет на възможното, но продължава политиките от предишното управление на ГЕРБ в Пловдив и е стиснат в една финансова рамка, която е заложена отпреди. Изпълняват се големи проекти, започнати от предишното управление. Лошото наследство от предишния мандат е проблем, 23 млн.лв. гласувахме преди Нова година безлихвени заеми за финансиране на общински проекти. Така общо 30 млн.лв. ще даде община Пловдив от собствените си средства за дофинансиране на европейски проекти и програми. Никой не знае колко средства от тях ще бъдат възстановени. Отново се залагат изключително големи суми за спортна инфраструктура“, коментира зам.-председателят на Общинския съвет от БСП.

Социалистите отправиха и друга критика към управляващите – не са съгласували с ОбС проектите, за които държавата отпуска 100 млн.лв. „Това е решение на кмета и неговия екип, може би трябваше да мине през Общинския съвет и да се проведе дебат кое е важно за града“, каза Илия Гатев. Той добави, че в бюджета има и положителни неща и открои факта, че са заложени по-реалистични нива на приходите и разходите.

“ В последните години приходите и разходите бяха надувани изкуствено и за 2023-а неизпълнението на бюджета достигна до 70%. Това осигуряваше един комфорт на общинската администрация да харчи повече пари, от колкото разполага и се стигна до заеми. Второто положително в сегашиния бюджет е, че само 12 млн.лв. са заложени като заеми и те са неусвоени средства от предишната администрация. Кметът няма намерение да тегли нови заеми, което личи от бюджетната прогноза до 2026 година. Въпреки това нивото на общинския дълг през 2024 година ще бъде най-високо – 108 млн.лв. Има големи инфраструктурни проекти, които са започнати в предходни години и не са завършени – ще дам пример с Водния цикъл. Там средствата още не са усвоени, проектът предстои да бъде завършен тази година, но моите опасения са, че ще има средства, които няма да бъдат верифицирани. Видяхме какво се случи с Пречиствателна станция“, коментира още Илия Гатев.

Той припомни, че капиталовата програма е в размер на 123 млн. лв., в която е заложен и ремонтът на Голямоконарско шосе. „Предстои да видим колко ще ни струва този проект, засега са заложени 17 млн.лв.“, добави той и изреди част от включените проекти, за които ПловдивПрес вече писа.

БСП са искали да бъдат включени средствата за кино „Космос“, както и 100 000 лева за Фонд за даровити деца. „Обещаха ни, че 4,5 млн.лв. ще бъдат осигуриени за кино „Космос“, в момента в бюджета са предвидени 6 500 лева, които са стари плащания по проекта“, обясни арх. Костадин Палазов.

„Предлагахме развитието на дружество „Екобус“. От 2020 година е създадено това дружество и до момента генерира само разходи.  В Плана за градска мобилност, който още не е приет, е заложено  18 електрически автобуса да обслужват две линии в Пловдив. В този бюджет няма средства за развитието на „Екобус“, а около 260 000 лева само за заплати и издръжка. Получихме уверение, че ще се кандидатства по европейски програми. Другата причина, поради която няма да подкрепим бюджета, е транспортът. В бюджета са предвидени компенсации за превозвачите в размер на 2,5 млн.лв., които са неизплатени за 2023 година. През декември месец отправихме питане към кмета, тогава ни отговориха, че няма неразплатени средства, но явно има такива“, каза още Илия Гатев.

Според Калин Милчев липса целенасочена политика за развитието на градския транспорт.

От БСП предупредиха, че в 3-годишната бюджетна прогноза се предвижда вдигане с 30% на приходите от данъци. „Това означава, че данъчното бреме за фирми и граждани ще се увеличи. Тази година единствено ще бъдат вдигнати общинските такси, но от следващата започва вдигане на данъците. Трябва да има дебат как да се осъществи това, каза Илия Гатев. Според социалистите е необходимо общината да разработи по-добре цялата ниша на концесиониране, за да получава повече средства.

Предвидените разходи за издръжка на Общинския съвет са в размер на 2 906 000 лева. Средствата ще са основно за възнаграждения и осигурителни плащания, като се намаляват сумите за т. нар. „представителни разходи“ и се увеличава официалното заплащане на съветниците.

Минка Сърнешка обяви идеята на БСП да бъде създадена общинска трапезария. „Общината да стане добър стопанин и вместо да възлага на разни фирми да хранят децата, да се създаде общинска трапезария, за да се изхранват децата, възрастните хора и диабетично болните. Целта е  да има контрол върху храната, каза тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...