Новини от Пловдив » Важно » На Трифoн Зарезан зарязаха лозите за берекет в община „Родопи“ СНИМКИ
Важно Кадър на деня Регион Родопи

На Трифoн Зарезан зарязаха лозите за берекет в община „Родопи“ СНИМКИ

Кметът Павел Михайлов спази традиционния ритуал в село Брестовица

В община „Родопи“ спазиха традицията и навръх днешния празник на Свети Трифон Зарезан по стар стил зарязаха лозите. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба.

Празникът започва рано сутринта с литургия в храм „Свети Теодор Тирон“, след което с хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари се отправиха към центъра на селото за официалното откриване на празника.
Начало на народните тържества дадоха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

„Трифон Зарезан е един от най- почитаните празници във всички населени места от община „Родопи“. Празник, който винаги е носил много радост и повод за веселие. Днес той отново ни събира. Защото лозарството и винарството са поминък за хората в нашата община, но и гордост и дух.

Нека и тази година, зарязвайки лозята и прекланяйки се пред Свети Трифон, да си пожелаем той да е с нас, да пази насажденията от болести и беди, за да е новата стопанска година пребогата и здрава на реколта“, пожела кметът на общината Павел Михайлов.

Много грозде, берекет и добро вино пожела на лозарите и кметът на село Брестовица Мария Манолова.
След това двамата поведоха традиционното шествие към местността „Бяло поле“ край селото. Специално за празника в Брестовица дойдоха народните представители Манол Генов и Драгомир Стойнев и заместник-областният управител Атанас Ташков. В литията се включиха още заместник-кметът Емилия Иванова, кметове на населени места от община „Родопи“, общински съветници, много жители и гости.

Край масива „Бяло поле“ отец Даниел благослови лозята, винарите и всички, които се занимават с лозарство. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи.

Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята, за да извършат първата резитба. Обичаят повелява корените да се полеят обилно с руйно червено вино, за да има много грозде през есента.

 

Най-любопитната част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше обявяването на най-добрите майстори на домашно вино, реколта 2023 година. 30 участници представиха проби за червени вина. За най-добро беше определено виното на Мартин Агов. Награди имаше и за майсторите на бели вина и на вино розе. Отличените получиха грамоти за участие и
подаръци.

Празникът на площада в Брестовица продължи с фолклорната програма на танцов състав „Тракийци“ при НЧ „Съзнание 1873“ и музиката на оркестър „Шевица“ с ръководител Ивайло Шопски.

С тъпан, хора, руйно вино и сочни мезета зарязаха лозята и в селата Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Така светецът на виното и веселието Трифон Зарезан беше почетен и омилостивен с даровете на земята и радост в очите на жителите на община „Родопи“. Сега очакваме и добра година за лозарите и винарите в региона.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...