Новини от Пловдив » България » Спират издаването на безсрочни лични карти за по-възрастните
България Важно Политика

Спират издаването на безсрочни лични карти за по-възрастните

Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани над 58 години. Това предвиждат промени в закона за българските лични документи, внесени от ГЕРБ. Според измененията личните карти трябва да са с валидност не повече от 10 години. С друг законопроект от ПП-ДБ предлагат в МВР да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които гражданите дават при издаване на лични документи.

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски регламент, който цели повишаване на сигурността на личните карти на гражданите в Европейския съюз. С разписаните разпоредби се предлага българските граждани до 70 годишна възраст да имат личните карти с 10-годишна валидност, а над 70 години да се издава лична карта със срок на валидност 30 години. В законопроекта не е уточнено дали ще трябва българските граждани, които сега са със безсрочни лични карти, да ги сменят веднага след влизането в сила на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали промяната ще засегне само навършилите 58 години. Правилата за издаване на лична карта за непълнолетните от 14-18 годишна възраст се запазват.

В законопроекта на ПП-ДБ се предлагат събраните за лични документи отпечатъци да се използват само за граничния контрол, като в МВР да не се съхраняват, освен ако лицата не дадат изрично съгласие в заявлението. Според вносителите, европейските регламенти не дават основание да има база данни с биометрични сведения на национално ниво, защото пръстовите отпечатъци са особена категория лични данни. От ПП-ДБ предлагат още подновяването на паспорт на дете да може да става с изтеклия документ, без да е необходимо да се представя акт за раждане.

За да бъдат окончателно прокарани, промените трябва да бъдат обсъдени първо в ресорните комисии на парламента и след това да бъдат приети на две четения в пленарната зала.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...