Новини от Пловдив » Важно » Земята никога не е била плоска, но Юпитер може би е бил
Важно Суматоха

Земята никога не е била плоска, но Юпитер може би е бил

Според новите симулации големите планети, които се образуват доста далеч от своите звезди, започват живота си като дискове, а не като кръгли обекти. Тези протопланети постепенно привличат все повече и повече материал и след известно време се оформят в познатата кръгла форма.

„Учените изучават формирането на планетите от дълго време, но никога досега не сме проверявали формата им по време на формирането в симулация. Ние просто предположихме, че са сферични“, каза астрофизикът Димитрис Стамателос от университета на Централен Ланкашър във Великобритания, съобщава „Сайънс алърт“.

Въпреки че открихме много планети в Млечния път, повече от 5500, все още не разбираме напълно как се формират. По време на раждането на звездите прахът и газовете около тях се оформят в диск, от който по-късно се образуват планетите, тоест планетарният състав.

Но как точно се формират тези тела вътре в диска? Учените вярват, че по-малките планети като Земята, Венера, Марс и Меркурий се образуват, след като парчета скала се натрупват едно върху друго, докато се образува планета.

Историята може да е различна, що се отнася до газовите гиганти. Те вероятно се раждат под влиянието на така наречената нестабилност на диска, когато бързо охлаждащ се звезден диск се разпада на парчета, които се кондензират под въздействието на гравитацията и след това образуват планети.

Астрофизикът Адам Фентън от университета Централен Лукноушър искаше да разбере по-добре процеса на формиране на планетата чрез нестабилност на диска, така че той проектира и проведе сложни симулации, които взеха предвид различни аспекти на процеса, като плътност на газа, температура и скорост на въртене.

Симулациите показаха, че протопланетите на газовите гиганти първо се образуват плоски и по-късно по време на развитието на планетите материалът се събира главно на полюсите, а не около екватора.

Изследването, наречено 3D структура на протопланети с дискова нестабилност, скоро ще бъде публикувано в списанието Astronomers & Astrophysics Letters./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...