Новини от Пловдив » Образование » Откриха паметна плоча на Левски в училището в Брестник
Образование Регион Родопи

Откриха паметна плоча на Левски в училището в Брестник

Откриха паметна плоча на Левски в училището в Брестник, община „Родопи“ се поклони пред делото на Апостола на свободата
В деня, когато България се прекланя пред великото дело на Апостола на Свободата, на тържествена церемония беше открита паметна плоча в ОУ „Васил Левски“ в Брестник. В двора на училището, в присъствието на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, на заместник-кмета Емилия Иванова, кмета на Брестник Кръстю Чунчуков и общински съветници, символично беше дръпнато покривалото на паметния знак.
Паметната плоча е реализирана по идея и с дарения на Иван Ръжев и неговото семейство.
„Благодаря за родолюбивата инициатива на дарителите, на колектива на учебното заведение и на възпитаниците на училището“, каза в приветствието си кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.
Поздрав отправи и заместник-кметът Емилия Иванова.
„На обикновените хора им честваме рождената дата. На великите – деня, в който са поели към безсмъртието. В сърцето на всеки българин винаги има една частица на искрена благодарност и преклонение пред Левски“, каза заместник-кметът Емилия Иванова.
Малките възпитаници на учебното заведение изнесоха прочувствен рецитал за най-значимите моменти, белязали живота на Левски. Те изпълниха любими песни и стихотворения, посветени, както на Апостола, така и на героизма на народа ни.
Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица. Във „Влаховата къща“, където е било едно от скривалищата на Дякона, децата от ДГ „Първи юни“ изпълниха музикално-литературна програма.
След това, заедно с кмета Павел Михайлов, кмета на село Брестовица Мария Манолова и заместник-кметовете Емилия Иванова и Рени Караилиева , отдадоха почит пред делото на великия българин и поднесоха венец и цветя пред барелефа.
С отрупан с цветя барелеф на Васил Левски и село Цалапица почете 151 години от гибелта на Апостола на българската свобода. Поклон пред паметта на великия българин отдадоха заместник-кметът Емилия Иванова и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменателната церемония присъстваха още кметовете на селата Брестовица и Златитрап, общински съветници, граждани.
Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „Светлина” в Цалапица.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...