Новини от Пловдив » България » Базиликата стана част от 100-те национални туристически обекта
България Важно Градът Маршрути Пловдив Пловдив Важно Туризъм

Базиликата стана част от 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България, съобщава Радио Пловдив. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта” на свое заседание вчера. На него са присъствали министърът на културата Кръстьо Кръстев, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и председателят на БТС Венцислав Венев. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение.  Сред тях, освен двата нови обекта от Пловдив, са и Историческият музей в Стрелча, Националната обсерватория Рожен и Музеят на родопския карст в Чепеларе.

Епископската базилика на Филипопол e най-големият раннохристиянски храм, открит в България и един от най-големите на Балканския полуостров. Датирана е към средата на IV век и вероятно е била епископската катедрала на града.

Късноантична перистилна сграда „Ирини” (Ейрене) се намира в подлез „Археологически“ близо до Главната улица на Пловдив. Разкопките са от дома на богат римлянин и съдържат уникални мозайки. Една от мозайките изобразява жена, която според надписа се казва Ирини.

Движението „100 национални туристически обекта“ съществува от 58 години и вече включва 236 места, като на 176 от тях се поставят печати. Средногодишно книжката с печати се купува от 20 хил. души.

На седемте нови обекта, включени в разширения списък, печати ще могат да се поставят от 1-ви април, съобщи изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Лъчезар Лазаров. От миналата година печати се събират и с телефон чрез дигитално приложение по съвместен проект на БТС и мобилния оператор Yettel. Приложението е безплатно и може да се ползва не само от техни абонати. То дава възможност печатите да се поставят електронно и включва информация за обектите – за някои видео и аудио.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...