Новини от Пловдив » България » Габриел: Няма да подпиша така наречения меморандум
България Важно Политика

Габриел: Няма да подпиша така наречения меморандум

„Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща и запознах посланиците на ЕС и САЩ какво съм направила и какво смятам да направя“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя коментира актуалните теми от вътрешната политика и най-вече предложения от ПП-ДБ меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 година.

„Няма да подпиша този документ. Всичко си има граници. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление“, каза вицепремиерът.

По думите ѝ се предлага държавата да бъде разделена между 2 коалици, а регулаторите – поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси.

„Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с Конституцията. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система. Намирам го като ултиматум и опит за променяне на законите в партиен интерес. Това е опит за политическа търговия. Остава впечатление за опит да се подели държавата.

За електронното управление вицепремиерът посочи, че не е ясно какво налага тази амбициозната дейност в следващите девет месеца. Действащият министър на електронното управление се движи с охрана от няколко месеца, в резултат от заплахи и натиск от народни представители, каза Габриел и добави, че заплахите касаят обществени поръчки. Този казус все още няма яснота и предложението за реформа в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или овладяване на министерство, коментира Габриел.

Вицепремиерът посочи, че за КЗК се предлага законът да се променя всеки път, в зависимост от това от колко партии се състои коалицията , която управлява в даден момент. По димите ѝ това  е недопустимо и грубо погазване на демократичните ценности на обществото ни.

За външната политика черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети и България трябва да говори в един глас, каза Габриел.

Тя посочи, че меморандумът е изготвен с хоризонт до декември 2024 г. , но за период от четири години. На всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми или само за деветте месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ, попита Габриел.

Вицепремиерът заяви, че огромна част от управленската програма – еврозона, икономика, образование, здравеопазване, регионална политика, енергетика, липсват от меморандума. Те по-малко ли важни ще бъдат за управлението на страната през този период. Ако целта наистина беше документ, около който управляващото мнозинство да се обедини и по който да управляваме, защо не подписахме през юни 2023 г., както предложихме от ГЕРБ, каза Габриел. По думите ѝ за всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна, и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие. Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление, каза още Габриел.

„Документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие”, заяви още Мария Габриел.

Документът предизвика бурни реакции от всички в некоалицията и политическите партии отново заговориха за избори две в едно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...