Новини от Пловдив » Бизнес » Гергов пред ПловдивПрес: Когато икономиката върви, и Панаирът върви
Агро Бизнес Важно Градът Интервю Мнения Пловдив Пловдив Важно Посоки Технологии Туризъм

Гергов пред ПловдивПрес: Когато икономиката върви, и Панаирът върви

Георги Гергов

 

  • Имаме 15 процента ръст на изложбата
  • За десет години сме инвестирали над 100 милиона
  • Взех Панаира с 33 милиона евро дългове, сега няма една стотинка задължения
  • Останалите акционери не дават нищо
  • Ще построим катедрала, Пловдив заслужава

Мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов пред ПловдивПрес

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-н Гергов, тазгодишната мегаизложба АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележи над 15% ръст, на какво се дължи това?

– На свършената работа основно. От министерството, от държавата. Всъщност Панаирът е огледалото на икономиката и на държавата. Колкото и да имаме разминавания с нашите акционери, който дойде тук, разбира за какво става въпрос. Както виждате, Панаирът си е на мястото, работи и ще продължи да работи в тази посока. Ние сме рекламно предприятие, но проблемът е, че не можем да се разберем с нашите акционери, не гледаме в една посока. Ако гледахме в една посока, щеше да е още по-силно. Тази година имаме 15 процента ръст, при положение, че по време на ковид кризата бяхме затворени. Всичко зависи от главата. Като е добро правителството, като е добър министърът на земеделието, ето това е оценката. Тук се дава оценката. Няма нужда да се говори. А когато изложението е лошо, никой не може да обърне хода на Марица срещу течението. Отразяваме това, което се случва в България.

– Възражда ли се панаирната индустрия?

– Не. Определено панаирната индустрия, на базата на новите технологии, няма как да цъфти и да грее. Но това е плод, вие сами виждате, че тук има огромно количество техника, иновации и научни постижения.

 

– Огромни щандове виждаме днес, а през последните години ги бяхме позабравили?

– То е на базата на това, което върши държавата. Не от тази година, не от миналата, но от последните десетина години – и ето резултат! Ако не можем да обърнем нещата по отношение на големите фирми, които правят ишлеме за Германия, като не върви икономиката в Германия, няма как да върви в България. Нашите хора произвеждат 36-40% резервни части за европейските компании. Когато там не върви бизнесът, няма как нашите фирми да вървят. Складовете са пълни с техника, която не могат да я продадат и затова, и в панаирната индустрия те не могат да се презентират. Защото, в крайна сметка, всичко струва пари.

– Вие сте мажоритарен собственик на Панаира, каква е Вашата прогноза за бъдещето на това предприятие, което е витрината на българската икономика?

– Моята визия е ясна. То се вижда в какво състояние е Панаирът. И се знае в какво състояние го взех. С 33 милиона евро кредити и с поне още 50 милиона инвестиции. В момента Панаирът няма дългове нито към данъчни, нито към банки, нито към никой. Същата е ситуацията и с дружеството „Пълдин туринвест“. Всичко това са политически воаяжи, в които всеки си гони дивидента и не си дава сметка, че унищожава собственото си бъдеще. Защото тук съсобственици са и държавата, и общините, не съм само аз. Ясно е, че това им е проблемът. В Пловдив това им е проблемът. Изказват се: „Нашите акции в Панаира!“ Те нямат акции в Панаира. Те имат акции в „Пълдин туринвест“, той е собственик на акциите, не е пловдивската община. Тя си ги върна – двадесетте процента. Никой не я кара. Те ги върнаха, а Варна ги запазиха процентите. И сега те гледат в канчето на Варна. Да, но онези хора разбират от това нещо, не искат да си дават акциите, защото струват пари. Това е истината. Пловдив няма акции в Панаира. Аз го казвам, защото зная. Те имат акции в „Пълдин туринвест“. А „Пълдин туринвест“ има много други имоти и бизнеси. Тя също е голяма компания, над 200 милиона, с други предприятия, с бизнеси, за които никой не ме пита: „Трябват ли ти два лева? Ние сме акционери!“ Може да са с 25%, но са акционери. Но не.

– Какви са отношенията Ви с останалите акционери? Те инвестират ли в дейността на Панаира?

– Боже, не. Кой направи в Сарагоса Експото  – Панаирът? Шанхай експо – три месеца – Панаирът го направи? Останалите акционери една стотинка не са дали.

Дивидентите са тук, те се виждат. Панаирът е обновен. Никой не може да каже дума за състоянието на Панаирът – от входа до края не може да се види и да се намери един кусур и да се каже, че това тук не е подържано или не е направена инвестиция.

 

– Колко са инвестициите в последните години?

Над 100 милиона. За последните 10 – 12 години сме инвестирали над 100 милиона.

– От тях колко са дали акционерите?

– Моля Ви се… Аз давам техните пари, плащам за тях и им връщам акциите на тях. За да им запазя положението, на община Пловдив. Те не са давали пари. А съборетините, които апортираха, те не са участвали в акциите на Панаира. Аз не зная защо са останали с впечатлението, че те са акционери в Панаира. В Панаира е акционер „Пълдин туринвест“, община Варна и държавата.

– Какво ще стане с тези варненски акции?

– Нищо. Ще ги взема и ще ги даря на Църквата. Защото те не ми трябват. Аз съм 51%, мажоритарен собственик, не ми трябват. Ще ги даря на Църквата.

– Икономическият министър спомена, че държавата държи да си вземе варненските акции?

– Това е в съда. Нека съдът да решава. Всеки може да си говори каквото иска. Но ние сме правова държава и каквото реши съдът, това ще бъде.

– Днес видяхме силна подкрепа от представителите на държавата, вицепрезидентът Илияна Йотова беше на откриването, министърът на земеделието Кирил Вътев. Това като че ли контрастира с други изказвания, които идват от посоката на правителството?

– Аз не съм в тази игра! Едни акции дарени във Варна, пък държавата си ги искала… Да се разберат, те са в съда. Съдът решава, кое е по-добро от това? Аз ще се подчиня на съда, мен това не ме касае. Изложението е направено, за да бъде градът пълен. Днес ще бъдат пълни ресторантите, ще се напълнят хотелите, ще бъдат доволни изложителите, защото ще продават стока, ще си обменят мисли и идеи. Трябва да гледаме позитивно.

– Видях, че на някои експонати вече пише „Продадено“, още преди откриването, има ли информация колко сделки са направени предварително?

– Имайте предвид, че те не идват тук, за да продават. Но въпреки това продават. Те идват, за да им създадем нови възможности за презентация на това, което произвеждат. В земеделието има много напредък. Ние имаме най-модерната техника в Европа. Ако отидете в друга държава, ще видите, че нашите земеделци не могат да се оплачат от техника и от всичко това, което се прави от държавата и от Евросъюзът. Вложени са много пари, в нещо, което ни дава възможности и правим крачки напред. Затова са тук. Ако нямат бизнес, няма да дойдат на изложението. Това означава, че политиката на министъра и министерството е била в правилната посока.

 

 

– Имахте една идея за изграждане на църковна катедрала в Пловдив! По-голяма от „Александър Невски“.

– Катедралата съм я обещал и ще я направим. Пловдив има нужда от катедрала. Има нужда от църкви, има нужда от духовност и това са неща, които всеки един християнин трябва ревностно да ги пази. И аз смятам, че Пловдив заслужава и опера, заслужава и катедрала, градът заслужава да си заемем нашето място – град на 8 000 години! Къде другаде го има това? Дамаск, Рим и ние! Това е историята. Ние имаме таргет, Пловдив е град с 6-7 етноса. Ние тук живеем като едно семейство. Нямаме проблеми, трябва да се обединяваме.

– Къде ще бъде построена тази катедрала?

– Където каже Църквата. Дядо Владика където каже, там ще бъде!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...