Новини от Пловдив » Бизнес » Емил Димитров – Ревизоро: Неоправдан риск е сливането на НАП и Агенция „Митници“
Бизнес България Важно Мнения

Емил Димитров – Ревизоро: Неоправдан риск е сливането на НАП и Агенция „Митници“

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

„Няма значение как ще се казва и какво ще пише на служебната ти карта, проблемът е как ще се промени работата – дали към по-добре, или към по-зле, и дали точно сега да се прави“, заяви бившият директор на Агенция „Митници“ Емил Димитров – Ревизоро в студиото на „България сутрин“.

По негови думи тази реформа, толкова близо до ротацията на правителството, е рискова, тъй като промени в митниците показват дали са били правилни чак 6 месеца след решението за реформа.

„След 20 дни ще имаме ново правителство, а ти правиш такава крупна промяна. Неоправдан риск“, категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни формулата, по която трябва да се правят промени във ведомството.

„Реформа в митниците се прави първите шест месеца от взимането на мандата. В тази връзка, ако дойде нов мандат, първите шест месеца са благодатни. Даже тя се прави първите три, и ако видиш, че нещо не ти върви, в останалите три месеца започваш втори етап. На шестия месец ти трябва да си готов. След него поддържаш властта“, разясни бившият директор на Агенция „Митници“.

Димитров смята, че сливането на НАП и Агенция „Митници“ не е правилната стъпка, тъй като двете ведомства са коренно различни.

„Механизмът на работа е съвсем различен. Вие знаете, че митниците събират пари и това е важно за държавата, но наркотрафикът събира ли пари – не. Това няма нищо общо с приходната част, но това е унаследено, това е толкова важно за държавата. Кога данъците са се занимавали с наркотрафик? Кога са се занимавали с предварителен контрол? Те са различни“, настоя гостът.

По негови думи агенцията е била в най-добрия си възможен вариант преди 1989 г.

„В митниците, когато аз работех, се върнах назад и се оказа, че по време на комунизма са работили най-добре. Включително скрит транзит, контрабанда… Тогава са работили най-добре като ведомство. И се оказа, че 16 районни митници и две митници е структурата, която е работила най-добре“, каза още Емил Димитров./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...