Новини от Пловдив » Бизнес » ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа
Бизнес България Важно

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

„Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри“, обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ „Марица Изток 3“ бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания „КонтурГлобал“, която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. „КонтурГлобал“ продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в „Юнайтед груп“ – собственикът на „Виваком“.

Работата на централата вече минава на търговски принцип – когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3“ електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh – далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам, пише „Сега“.

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. „Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента“, каза още изпълнителният директор на централата.

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости.

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение, инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Изпълнителният директор Васил Щонов е обявил пред Divident.ЕU, че собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат намерение централата да оперира поне още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе държавата, промяна на цената на балансиращата енергия, както и цената на въглищата.

ГОТОВНОСТ ЗА НОВИ ПРОТЕСТИ

Миньорите от „Мини Марица Изток“ са силно обезпокоени от спирането на работата на частната централа, което съществено свива търсенето на въглища. Рудник „Трояново 3“ досега е работел основно за доставките на въглища за тази централа.

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ също работи с намален капацитет, а през юни и тя излиза на свободния пазар. Държавната топлоцентрала, в която работят над 2000 души, произвежда най-скъпия ток в страната и трудно ще може да го реализира на борсата. В момента тя продава ток на регулирания пазар за домакинствата, на който КЕВР определя цените.

Миньорите и енергетиците в ТЕЦ „Марица Изток 2“ обявиха тези дни, че са готови отново да излязат на протести, защото никой не им обяснява какво ще се случи с техните работни места. Според синдикатите не се предприемат никакви действия по споразумението с правителството за продължаване на работата на въглищната енергетика до 2038 г., макар да са наясно, че това няма как да се случи, след като няма кой да купува въглищата.

Тези дни министърът на енергетиката Румен Радев се опита да тушира опасенията, че предстоят големи съкращения. Радев опроверга информацията, че миньори са пускани в принудителен отпуск заради липсата на работа, обяснявайки, че ставало дума за изчистване на стари, неползвани отпуски. „Няма график за съкращаване на миньори, дори съм утвърдил годишната работна програма за 2024 г. на „Мини Марица Изток“, в която има дейности за продължаване работите по откривки, а не за намаляване или спиране на дейностите там. Така е и по отношение по-нататък по запълване и рекултивационни дейности“, каза Радев.

Пред депутати от енергийната комисия той обясни, че държавата ще подсигури приходи на „Мини Марица Изток“ от продажбата на въглища за горивните инсталации в комплекса и от износ за Сърбия, а също и от продажба на инертни материали.

„Носим си ангажимента за горивните инсталации в ТЕЦ Марица изток 2“, каза енергийният министър. Той обаче опроверга информацията от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за предвидена подкрепа от 160 млн. лв. за държавните енергийни дружества от Маришкия басейн. „От БЕХ разполагат с финансов ресурс, но подобна подкрепа не стои на дневен ред“, каза Радев. В същото време държавата е подсигурила нуждата на ТЕЦ „Марица изток 2“ от квоти през тази година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...