Новини от Пловдив » Важно » Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна
България Важно Войната в Украйна Свят

Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в „Денят започва“ по БНТ.

Запрянов отговори на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отпреди няколко дни. Мирчев каза, че Националният съвет на “Да, България”, на който той е член, е взел решение да поиска отчет в парламента от Министерството на отбраната за военно-техническата помощ за Украйна.

“Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и. Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен”, каза тогава депутатът, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

„Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика за извозване на техниката“, заяви сега Атанас Запрянов. „Финансирането ще бъде 100% външно“, подчерта зам.министърът, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...