Новини от Пловдив » Важно » Два протеста се събраха на Альоша
Важно Градът Пловдив Пловдив Важно Политика

Два протеста се събраха на Альоша

Протест и контрапротест пред паметника на Альоша се проведоха тази вечер в Пловдив. Близо 100 души настояха за демонтаж на паметника като организатор на този протест бе гражданската инициатива  „Искаме български паметник“, информира Радио Пловдив. Поводът за акцията бе датата 23 февруари, Денят на Червената армия, който се е чествал в миналото и у нас.

Протестиращите, които настояваха паметникът на съветския воин да бъде демонтиран, донесоха плакати с призиви „Освобождение, вън Русия от България“, „Вън руските терористи от Украйна и Крим“, „Искаме български паметник“ и др. Наложи се те да направят митинга си в подножието на Альоша, след като отряд на жандармерията заварди двата подхода към монумента  и ги спря, за да не се стигне до сблъсък между двата протеста. Докато чакаха, те скандираха „Альоша на чакъл!“. Сред протестиращите беше общинският съветник от Демократична България Владимир Славенски, а също и агитка с близо 50-на фенове футболния клуб „Локомотив“. Недоволните заявиха, че този паметник няма място на върха на тепето. Инициаторът на проявата д-р Светлозар Раянов посочи, че „…на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност, срещу които никой българин не може да има възражения“. Според участник в протеста „паметникът е позор за България, тъй като това са поробителни, а не освободителни войни“. Паметникът, по думите на друг, „пречи не толкова на зрението, колкото на душата, защото живеем повече от 45 години с тази болка“.

В същото време на върха протестираха пловдивчани, които се опитаха с телата си и разпънат национален флаг да защитят паметника. „Флагът символизира българщината у нас, а иначе ние сме тук да защитим един антифашистки символ. Виждаме, че като цяло има война срещу антифашистките символи в България и затова сме тук“, обясни за Радио Пловдив един от защитниците на Альоша. Друг пък каза, че трябва да се запази паметта, каквато и да е тя. „Не е това начинът да се бутат паметници. Трябва да се намери друг вариант за тези хора, да си изразяват тяхното мнение и позиция, без да ги бутат“. На днешното събитие бяха поканени да присъстват общински съветници всички групи в местния парламент, включително и противниците на идеята за демонтаж на Альоша – БСП.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...