Новини от Пловдив » Градът » Кметът на Пловдив иска Римския стадион от държавата за 10 години
Градът Култура Общество Пловдив

Кметът на Пловдив иска Римския стадион от държавата за 10 години

ПловдивПрес

Кметът Костадин Димитров ще внесе искане чрез областния управител до Министерския съвет на община Пловдив да бъде предоставено правото да управлява безвъзмездно 10 години Римския стадион. Срокът на предходния договор е изтекъл през 2022 година. Предложението на градоначалника за Античния стадион на Филипопол на пл. „Джумая“ ще се обсъжда на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 29 февруари.

Стадионът на Филипопол е изграден в началото на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Съоръжението сред най-големите римски постройки на Балканите с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 000 зрители. Археологическите сведения за стадиона датират от 20-те години на ХХ век. Обявен е за паметник на културата с национално значение през 1995 г.

Античният стадион на Филипопол се намира под главната пешеходна улица на Пловдив. На пл. “Джумая” е експонирана най-северната, дъговидна част на стадиона, като площта на имота е 1552 кв.м. През 2008 г. се лансира идеята, че Античният стадион трябва не само да бъде съхранен и популяризиран, но и да се превърне в стимул за градско обновление и жизненост.

Областна администрация Пловдив обединява около тази идея партньори в лицето на Община Пловдив, Асоциация за културен туризъм и Норвежки директорат за културно наследство и номинира и реализира проект „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване” по четвърта приоритетна ос „Опазване на културното наследство” пред Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ-ЕИП).

Предвидени и реализирани са археологическо проучване, изследване, изработване на работен проект за Античния стадион, строителни и консервационни дейности, свързани с опазването му и отварянето му за публиката, информационни и образователни дейности: изработване на информационна и мултимедийна система, която да изяви скритата част на Античния стадион пред публиката; превръщане на стадиона в привлекателен туристически продукт с интернет страница и др., управление и публичност на проекта.

С решение от 08.10.2012 г. на Министерския съвет, Министерството на културата предоставя безвъзмездно за управление на Община Пловдив Античния стадион на Филипопол за срок от 10 години.

Днес мястото на пл. „Джумая” достойно представя част от съкровищата на Пловдив и допринася за популяризирането на хилядолетната история на града, превръщането му в дестинация на културния и исторически туризъм и утвърждаването му като една от световните културни столици на Европа.

Община Пловдив притежава необходимите ресурси и капацитет за опазване и пълна изява на високата културна стойност на Стадиона и интегрирането му в живота и структурата на модерния град. За да продължи развитието на Пловдив като един утвърден културен център и във връзка с извършваните от Община Пловдив дейности, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяване на научни, културни, образователни и туристически дейности, е необходимо да се инициира процедура по чл. 15, ал. 2 от ЗДС, във връзка с чл. 6, ал. 2 от ППЗДС и чл.12, ал.4, т.1 от Закона за културното наследство, посочва в мотивите си кметът Костадин Димитров./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...