Новини от Пловдив » Важно » Честват 119 години Ротари и възстановяват Колоната на приятелството в Пловдив
Важно Градът Пловдив Пловдив Важно

Честват 119 години Ротари и възстановяват Колоната на приятелството в Пловдив

23 февруари е Денят на Ротари и на световното разбирателство и мир. Днес от 12 часа на Площад „Централен“ пловдивските ротарианци ще отбележат 119 години Ротари и ще върнат на мястото й преместената преди години Колона на приятелството.

Ротари е най-голямата частна, неправителствена организация на лидери от различни професии, Ротари е учредител на ЮНЕСКО през 1942 година, а от 1947 е в основата на създаването и със статут на съветник в Организацията на обединените нации. Думата приятел има особена стойност в дейността на Ротари клубовете  по света. На нея е изградена цялата философия в отношенията между членовете на организацията. Затова, когато Ротари Интернешънъл даде правото България отново след 1940 година да има самостоятелен Дистрикт (област), събитието бе определено в Пловдив, защото първият гуверньор беше пловдивчанин.

Богатата програма свързана с това събитие започваше от Централния площад. Там ротарианците от града поставиха Колоната на приятелството със стрелки, които сочеха посоките към всички градове по света, побратимени с Пловдив. Колоната беше открита тържествено на 1 юли 2007 година от Гуверньора на новия Дистрикт – пловдивчанина Наско Начев, от председателя на Организационния комитет Любозар Фратев и Юли Славов, които обявиха пред стотици гости от цялата страна и чужбина, че този символ на приятелството се дарява на Община Пловдив. Колоната се превръща в атракция за пловдивчани и гостите на града, но при реконструкцията на Централния площад през 2018 година, тя беше демонтирана и захвърлена от фирмата изпълнител. По-късно Колоната не беше върната на полагащото ѝ се място. Благодарение на инициативността и възможностите на членовете от Ротари клуб Пловдив-Пълдин символът е възстановен и отново ще краси центъра на Пловдив, пред Цар Симеоновата градина.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...