Новини от Пловдив » Важно » ДПС избира нов председател
България Важно Политика

ДПС избира нов председател

Снимка: Епицентър

В София се провежда XI-та Национална конференция на ДПС, която ще избере нов председател – след оставката на Мустафа Карадайъ. Най-висшият партиен форум на Движението се събира, след която се очаква да излезе с двама лидери и обновено ръководство. Форумът ще събере в една зала елита на партията за първи път от 2016-та година. Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров се очаква да бъдат избрани за ръководители на партията.

До момента няма информация за дневния ред, организацията на форума и поканените гости. Предполага се, че Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще присъства на конференцията. Очаква се да бъде представен и отчетен доклад за състоянието на партията.

На конференцията се очакват и над 900 делегати и над 600 гости от Турция и европейски държави. Сред тях със сигурност ще има и пратеници на Либералния интернационал и Алианса на либералите и демократите за Европа, чиито вицепрезидент е Илхан Кючук.

Уставът на партията ще бъде също променен, за да позволи начело да бъдат избрани двамата съпредседатели, както предложи Ахмед Доган. Делегатите ще трябва да решават и дали да разделят по аналогичен начин и лидерското място в парламентарната група. В момента тази роля се изпълнява само от Делян Пеевски.

През ноември миналата година Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка като председател на ДПС. Това се случи малко преди да изтече редовният му мандат. По-късно той обясни, че е взел решение да се оттегли в аванс, за да не влияе по никакъв начин на процесите по избора на нов или нови лидери на движението.

Със същия акт Карадайъ се оттегли и от председателския пост на групата в Народното събрание, която незабавно бе оглавена от Делян Пеевски. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пое временно кормилото в ДПС и бе обявено, че той ще председателства в партията до Националната конференция. „Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост“, написа тогава Доган до партийния актив. Малко след това се проведе национална конференция на ДПС, на която Пеевски официално обяви, че се кандидатира за лидер на движението. Ахмед Доган не присъства, а отсъствието му бе обяснено с грип, който принудил почетния председател да си остане вкъщи. На 3 януари тази година Доган направи предложението за двама нови лидери, като го нарече „формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС“:

  •  д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.
  • г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продалжава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

„В мотивите ми за този „тандем“ е принципа на взаимното допълване а не на конкурентното начало: защото „два остри камъка брашно не мелят“ . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата“, каза тогава Ахмед Доган.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...