Новини от Пловдив » България » Политолози: Натрупа се много негативна енергия в отношенията
Анализи България Важно Мнения Политика

Политолози: Натрупа се много негативна енергия в отношенията

„Ставаме свидетели на пореден епизод в сваляне на нивото на политическите отношения в България. Нивото беше натикано на минус две, ако в един момент имаше някакво издигане“, така коментира за бТВ напрежението в управляващата коалиция политологът Любомир Стефанов. Според него политиците са тръгнали отзад-напред в преговорите, вместо да си вдигнат телефоните и да си говорят.

„Като чух за „мазното турско кафе“, се сетих, че този мотив за помирително турско кафе всъщност се появява за втори път. Преди време Борисов и Местан пиха кафе“, припомни политологът Димитър Ганев от „Тренд“. „Въпросът сега е дали конфликтната ситуация ще доведе до някакви реални последици, ще се разглоби ли сглобката. Политическият интерес на мнозинството е свързан с това да няма нови избори, защото те нямат алтернативни партньорства, няма да подобрят резултатите си, освен това рискуват да се появи и нов политически играч. Такава е политическата логика, но не всичко в политиката е подчинено на разума, има и много емоции понякога. Тези дни се казаха много тежки думи, започна да се трупа критична маса от обиди. И при наслояване на такъв тип негативи, може да се стигне до момент, в който мнозинството да не може да остане повече заедно“, анализира ситуацията Ганев.

„Според мен ротацията ще се случи, може би не на точната дата, както беше обявено, но коалицията няма да се разпадне. Самият меморандум ги дефинира като коалиционни партньори черно на бяло, меоду другото за пръви път това е написано на хартия. Когато искаш да синхронизираш позиции, започваш с широко ветрило и чак тогава написваш документ, а те тръгнаха наобратно. Но пък има и друго, политиците нямат интерес от документ, защото той изисква ангажимент, ако го подпишат, всички ще можем вече да ги питаме какво и как изпълняват“, коментира Любомир Стефанов.

„Този меморандум е преговорен документ, вярно, доста изненадващо поднесен, но е предложение. Забележете как се говори, има готовност за отказ от едни неща за сметка на други, но те трябва да имат коалиционно споразумение и този документ е това. И това е добра новина, стъпка в правилната посока. Защото едно споразумение означава да се дадат принципи на работа, на вземане на решения. Спорът за външно министерство не трябва да се подценява, ПП-ДБ искат да не им се отреже комуникацията със западните партньори, което е възможно да стане“, смята Димитър Ганев.

„Външно министерство е смокиново листо, добро извинение за контрола върху институциите. „Назначавете хора, без да ни питате“, това е лайтмотивът. И тук ГЕРБ хващат ПП в интерпретациите, където ПП-ДБ трябва да наваксват в движение, ГЕРБ са много опитни. А ПП-ДБ трябва да отново да преглътнат ДПС, които им трябват за конституционното мнозинство, и това става политически проблем вече за тях, говорим и за политическа отговорност – кой предложи дадения човек, има ли той качества и така нататък, а това е тънка материя“, смята Стефанов.

„Регулаторите трябва да са независими, но когато е написано че ще бъдат разпределени 50 на 50 – така не се говори, ясно е че има зависимиости, но трябва да се спазва поне някаква фасада“, коментира още Ганев.

„В последно време България дръпна напред по пътя към Шенген и за еврото, благодарение на реформите. А реформите, без гласовете на дпс, нямаше как да станат. И затова ПП-ДБ се опитват с тоя меморандум да накарат ГЕРБ да се отдръпнат от ДПС и затова съпротивата е така яростна“, допълни Любомир Стефанов.

„Аз не очаквам изненади на конференцията на ДПС. Трябва да следим обаче посланията, кой ще присъства, ще има ли поздрав от турския президент, това ще ни говори за отношенията на Турция към новото ръководство, ще има ли задаване на нова линия от почетния председател. Но сега виждаме едно съвсем ново, настъпателно, различно ДПС, откакто Пеевски излезе напред. Доган добре си дава сметка, че все още не са готови начело да застане етнически българин и християнин, това ще им създаде вътрешни напрежения, затова направи баланс с Джевдет Чакъров, да има двама съпредседатели“, анализира още Димитър Ганев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...